Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΣΟΚ! Οι Αλβανοί εορτάζουν την 76η επέτειο γενοκτονίας και βίαιων εκτοπισμών από τις ελληνικές αρχές-Αυτό είναι το «Ευχαριστώ» της προς την Ελλάδα για την ένταξη της στην ΕΕ…

Δεκάδες πολίτες γιόρτασαν την 76η επέτειο των μαζικών δολοφονιών και του εκτοπισμού Αλβανών από τα σπίτια τους στη Χαμερία, από τις ελληνικές αρχές…

Η τελετή αφιερώματος που διοργάνωσε το Κόμμα για τη Δικαιοσύνη, την Ενσωμάτωση και την Ενότητα, σε συνεργασία με την ένωση «Chameria», ήταν μικρότερη φέτος, λόγω της πανδημίας COVID-19.

Ο πρώην βουλευτής Dashamir Tahiri δήλωσε στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να στηρίξει τους Αλβανούς Τσαμ ενάντια στις αβάσιμες κατηγορίες της Ελλάδας, όπως η «συνεργασία με τον φασισμό».

Ένα μήνυμα βίντεο δημοσιεύτηκε στο Facebook για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την τραγωδία που συνέβη πριν από 76 χρόνια, την οποία η ένωση Chameria θεωρεί γενοκτονία. Στις 30 Ιουνίου 1994, το αλβανικό κοινοβούλιο ψήφισε να εξετάσει την 27η Ιουνίου ως την ημέρα που τιμά τη «γενοκτονία εναντίον των Αλβανών από τον ελληνικό σοβινισμό». Ο νόμος προτάθηκε από τον βουλευτή της Βλόρας, τον Αμπεντίν Ελμάζι, και τον διατάχθηκε από τον τότε πρόεδρο Σαλί Μπερίσα.

Η Χαμέρια, η περιοχή πέρα ​​από τα τρέχοντα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα, είχε δεκάδες χιλιάδες Αλβανούς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που απομακρύνθηκαν βίαια από τα σπίτια τους το 1944 από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες τους κατηγόρησαν ότι συνεργάστηκαν με τη φασιστική κατοχή.

Περισσότεροι από 3.000 Αλβανοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των εκτοπισμών, των οποίων τα ονόματα γιορτάζονται ακόμα σήμερα σε ένα μνημείο που αναστήθηκε στο Kllogjer, Saranda.

Η ζωή τους κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής δικτατορίας δεν ήταν ούτε ευκολότερη. Μετά την πτώση του καθεστώτος, οι Αλβανοί Τσαμ έχουν καταβάλει πολλές προσπάθειες για να ανακτήσουν τις περιουσίες τους στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει «πολεμικό νόμο» με την Αλβανία, που ενεργοποιήθηκε το 1940, όταν η Ιταλία του Μουσολίνι προσπάθησε να εισβάλει στην Ελλάδα μετά την κατάληψη της Αλβανίας. Εκείνη την εποχή, η Αλβανία θεωρήθηκε έδαφος φασιστικής Ιταλίας.

Η κατάργηση του «πολεμικού νόμου», που εξακολουθεί να ισχύει, των ιδιοτήτων των Αλβανών του Τσαμ και της αλλαγής των θαλάσσιων συνόρων, ήταν από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα στις αλβανικές-ελληνικές διπλωματικές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτό είναι το “Ευχαριστώ” της όμορης Αλβανίας προς την Ελλάδα για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο
προπηλακισμός της Ελλάδας μέσω του ειδησεογραφικού Euronews της Αλβανίας!

Ωστόσο, το κόμμα της Ελληνικής Λύσης είναι το μόνο που παρέμεινε σταθερό στις θέσεις και τις απόψεις που πρεσβεύει δηλώνοντας ηχηρό “όχι” τόσο μέσα στην Βουλή των Ελλήνων, όσο και στην ευρωβουλή.

euronews.al

Shares