Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Σοκ για τους συνταξιούχους: Δείτε ποιοι χάνουν μια επικουρική σύνταξη από τα αναδρομικά τους…

Εκτιμάται ότι το κούρεμα μιας σύνταξης από τα αναδρομικά με το νέο καθεστώς, αφορά μέχρι στιγμής περίπου 15.000 νέες αιτήσεις.

 

Μία επικουρική σύνταξη χάνουν από τα αναδρομικά τους όσοι υπέβαλαν αιτήσεις από 4 Δεκεμβρίου 2018 και μετά, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο». Από την ημερομηνία αυτή ισχύει το νέο καθεστώς του Ν. 4578/2018 (άρθρο 8) που προβλέπει ότι η έναρξη καταβολής των επικουρικών συντάξεων δεν θα «μετράει» από το μήνα που υπέβαλαν την αίτηση οι ασφαλισμένοι, αλλά από τον επόμενο.

Για παράδειγμα, με αίτηση τον Ιανουάριο του 2019, η επικουρική σύνταξη θα έχει αναδρομικά από τον Φεβρουάριο του 2019 και όχι από τον Ιανουάριο όπως συνέβαινε παλαιότερα. Με έναν μήνα λιγότερα αναδρομικά θα είναι και οι δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου, καθώς η έναρξη πληρωμής θα γίνεται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα μετά το θάνατο του συνταξιούχου.

Σε εκκρεμότητα είναι πάνω από 50.000 επικουρικές (με αίτηση πριν και μετά τις 4 Δεκεμβρίου 2018) και εκτιμάται ότι το κούρεμα μιας σύνταξης από τα αναδρομικά με το νέο καθεστώς αφορά μέχρι στιγμής περί τις 15.000 νέες αιτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, η αίτηση για έκδοση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος ή αναπηρίας δεν μπορεί να υποβληθεί αν προηγουμένως δεν έχει βγει η απόφαση για την κύρια -οριστική και όχι προσωρινή- σύνταξη.

Στην εγκύκλιο υπάρχει και παράθυρο για ταυτόχρονη έναρξη καταβολής της επικουρικής σύνταξης μαζί με την κύρια, εφόσον οι ασφαλισμένοι υποβάλουν στο ΕΤΕΑΕΠ την αίτηση για επικουρική σύνταξη μέσα σε τρεις μήνες από την έκδοση της κύριας σύνταξης. Αν δηλαδή ένας ασφαλισμένος πάρει την κύρια σύνταξη τον Ιούνιο του 2019 και ως τον Αύγουστου κάνει την αίτηση και για την επικουρική, τότε η έναρξη πληρωμής και αναδρομικών από την επικουρική θα ξεκινήσει από την ίδια ημερομηνία που θα πληρωθεί η κύρια σύνταξη. Η διάταξη αυτή κρίθηκε σκόπιμη, γιατί πολλοί ασφαλισμένοι δεν υποβάλλουν ταυτόχρονα με την αίτηση για κύρια σύνταξη και αίτηση για επικουρική σύνταξη, αν και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Προσοχή όμως γιατί το νέο καθεστώς που αφαιρεί τον τρέχοντα μήνα της αίτησης από τα αναδρομικά, και η καταβολή αρχίζει από τον επόμενο μήνα της αίτησης, ισχύει ήδη από το 2019 και για τις κύριες συντάξεις.

Οι εκκρεμείς μέχρι και 3/12/2018 αιτήσεις συνταξιοδότησης θα κριθούν με το παλιό καθεστώς, δηλαδή με αναδρομικά από το μήνα υποβολής της αίτησης, ενώ για Ταμεία που το νέο καθεστώς είναι ευνοϊκότερο, όπως τα ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΠΟΖΟ και ΤΕΑΥΝΤΠ, θα ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις.

Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που, κατά την έναρξη χορήγησης της επικουρικής σύνταξης, συνεχίζουν την απασχόλησή τους ως μισθωτοί ή μη μισθωτοί, εφαρμόζονται οι διατάξεις περί απασχόλησης συνταξιούχων και εφόσον η εργασία τους δηλώνεται νόμιμα, τότε επέρχεται μείωση κατά 60% στο ποσό της επικουρικής, όπως και της κύριας σύνταξης, εφόσον πρόκειται για αναληφθείσα εργασία συνταξιούχου από 13/5/2016 και μετά.

Το δικαίωμα σε επικουρική σύνταξη λήγει εντός του μήνα λόγω θανάτου του συνταξιούχου, που σημαίνει ότι αν ο θάνατος δεν δηλωθεί μέσα στο μήνα, και η σύνταξη συνεχίσει να πιστώνεται, τότε θα κληθούν να την επιστρέψουν οι δικαιούχοι της σύνταξης του θανόντος. Επίσης, η επικουρική σύνταξη διακόπτεται στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο τελέστηκε γάμος ή συνάφθηκε σύμφωνο συμβίωσης ή έπαυσε η απαιτούμενη ανικανότητα για εργασία του δικαιούχου.

Πηγή πληροφοριών: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Shares