Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΣΟΚ – Δημοσιογράφος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση

Στην Τυνησία η ελευθερία του Τύπου μάλλον είναι άγνωστη για τη δικαιοσύνη της χώρας, καθώς δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές του


Ο ραδιοφωνικός σταθμός Mosaique FM στον οποίο εργάζεται ο Χαλίφα Γκέσμι ανακοίνωσε ότι η δικαιοσύνη επέβαλλε ποινή φυλάκισης ενός έτους στον Τυνήσιο δημοσιογράφο, επειδή δεν θέλησε να αποκαλύψει τις πηγές του σε ένα ρεπορτάζ που έκανε.

Ο δημοσιογράφος, που εργάζεται στον ραδιοφωνικό σταθμό που βρίσκεται στην πόλη Καϊρουάν, της Τυνησίας θα παραμείνει πάντως, προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση και θα περιμένει την εκδίκαση της έφεσης που έκανε.

 

Ο Χαλίφα Γκέσμι συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που υπάρχει στην Τυνησία και κρατήθηκε για μια εβδομάδα, ύστερα από δημοσίευση ρεπορτάζ στον ιστότοπο του Mosaique FM για την εξάρθρωση «τρομοκρατικού πυρήνα» και τη σύλληψη μελών του. Ο δημοσιογράφος αρνήθηκε επίμονα να αποκαλύψει τις πηγές του στις δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση το δικαστήριο επέβαλε επίσης ποινή φυλάκισης τριών ετών σε μέλος των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 

Να σταματήσουν οι διώξεις ζητάνε οι Τυνήσιοι δημοσιογράφοι

Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε πριν από την απαγγελία της ετυμηγορίας, το Εθνικό Συνδικάτο Τυνήσιων Δημοσιογράφων (SNJT) ζήτησε «να σταματήσουν όλες οι διώξεις» σε βάρος του Χαλίφα Γκέσμι και «την απόσυρση όλων των κατηγοριών που σχετίζονται με την άσκηση του επαγγέλματός του».

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για «σεβασμό της ελευθερίας κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και (σ.σ. σεβασμό) των εγγυήσεών του, ειδικά της προστασίας των πηγών, της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας της έκφρασης».

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares