Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σοκ από το Άρειο Πάγο για χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο…

Ανατροπή από τον Άρειο Πάγο για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Όχι με μεγάλη πλειοψηφία σε αίτημα αναίρεσης δανειολήπτριας. Ζητούσε να κριθεί καταχρηστικός ο όρος για αποπληρωμή βάση συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ. Μη αναμενόμενη η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου – Αντίθετη η εισήγηση του εισαγγελέα. Η υπόθεση αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες και η απόφαση είναι ψυχρολουσία.«Όχι» είπε με μεγάλη πλειοψηφία η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στο αίτημα αναίρεσης δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο η οποία ζητούσε να κριθεί ως καταχρηστικός ο όρος που προέβλεπε την αποπληρωμή των δανείων βάση συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ.

H απόφαση αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη για τις 20 Μαΐου 2019 συζήτηση της συλλογικής αγωγής χιλιάδων δανειοληπτών κατά της τράπεζας Eurobank.

Σύμφωνα με την 4/2019 απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που δημοσιεύτηκε σήμερα (18.04.2019), ο επίμαχος όρος είναι δηλωτικός και δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ήταν μη αναμενόμενη καθώς ο εισαγγελέας της έδρας της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάννης Αγγελής είχε προτείνει, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικούς μήνες, να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης της δανειολήπτριας.

Στην προκειμένη περίπτωση, η δανειολήπτρια, η οποία πήρε το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) κατόπιν προτροπής, όπως υποστηρίζει, των υπαλλήλων της τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου, το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.

Η ενάγουσα, έφτασε μέχρι το ανώτατο δικαστήριο ζητώντας να κριθεί άκυρος ως καταχρηστικός, ο όρος της δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την ισοτιμία αυτού προς το ξένο νόμισμα κατά τον χρόνο πληρωμής, και να αναγνωρισθεί, ως μόνη ισχύουσα ρήτρα μετατροπής σε ευρώ του οφειλομένου στο ξένο νόμισμα ποσού, η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμιεύσεως του ποσού που χορηγήθηκε από την τράπεζα.

Τα δάνεια που έχουν ληφθεί σε ελβετικό φράγκο, αγγίζουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών αλλά και τραπεζιτών τα 13 δισ., και στην πλειοψηφία τους εξυπηρετούνται με ρυθμίσεις που έχουν γίνει.

newsit

Shares