Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Σοκ & από Λονδίνο: ”Η Αγία Σοφία είναι ένα κυριαρχικό θέμα που αφορά την Τουρκία” – Η συνέντευξη Ερντογάν το 1994 που προμήνυε τι θα ερχόταν….

Σε μία σημαντική αποκάλυψη προχώρησαν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο Ερντογάν ήδη από το 1994, δηλαδή από τότε που ήταν Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είχε εκφράσει την επιθυμία του να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.


Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Al-Mujtama Magazine, στο μεγαλύτερο τότε περιοδικό του ισλαμικού κόσμου, είχε πει το εξής: ”Κάποια μέρα η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί”.

Να γίνει το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, Μουσείο Ελληνικής Γενοκτονίας…

Είναι ξεκάθαρο πως ο Ερντογάν από τότε είχε σχέδιο και πλάνο, κάτι που ποτέ δεν είχαν οι Έλληνες πολιτικοί. Την στιγμή που ο ”Σουλτάνος” σοκάρει την Ορθοδοξία, ο Μητσοτάκης βγάζει μία απλή ανακοίνωση, αντί να κάνει διάγγελμα!

ΗΠΑ, Γερμανία και ΕΕ απλά παρακολουθούν και η Μ. Βρετανία μας το λέει ξεκάθαρα: ”Δικαίωμά του!”

Ουδέτερη στάση φαίνεται πως κρατάει η Μεγάλη Βρετανία στο θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς δεν καταδίκασε στη σχετική απόφαση της Τουρκίας, όπως έκαναν άλλες χώρες.

Κυβερνητική πηγή στο Λονδίνο δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «κυριαρχικό θέμα» που αφορά την Τουρκία. Πάντως, η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας εύχεται η Αγία Σοφία «να παραμείνει προσβάσιμη σε όλους», καθώς είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Μάλιστα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η διατήρηση της προσβασιμότητας του μνημείου θα επιτρέπει την κατάδειξη της «πλούσιας και ποικιλόμορφης» ιστορίας της Τουρκίας.

Αμερικανική… κατανόηση στον Ερντογάν
Την απογοήτευση των ΗΠΑ για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους. Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, η κ. Ορτέιγκους κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους τους επισκέπτες.

«Κατανοούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της πρόσβασης στην Αγία Σοφία για όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη χωρίς εμπόδια σε όλους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό μέρος από τις «ιστορικές τοποθεσίες της Κωνσταντινούπολης» που συμπεριλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σε αναγνώριση της πλούσιας πολυπολιτισμικής της ιστορίας.

Και κάτι τελευταίο. Ο Ερντογάν θέλει ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με τις πράξεις του σε Συρία και Λιβύη αυτό δείχνει. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μήνυμα προς τον Ελληνισμό.

Εάν δεν προσέξουμε, ακολουθούν Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ! Χρειάζομαστε πολιτικούς, γιατί δυστυχώς μας κυβερνούν νάνοι!

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Shares