Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

«Σωφρονιστικό Σύστημα» … αφρόνων υποκριτών!

Παρά τα όσα μας λαχαίνουν, πορευόμαστε με μια ιδιάζουσα απάθεια που ξενίζει. Αναφέρομαι στον τρόπο αντιμετωπίσεως των εγκληματικών /έκνομων πράξεων ειδεχθών και μη. Τελευταία μετά τα αλλεπάλληλα, πολλαπλασιαζόμενα κρούσματα βιασμών – ιδίως ανηλίκων – bulling – δολοφονίες – πολυετείς καταλήψεις χώρων ΑΕΙ (για επιμόρφωση σε διακίνηση ναρκωτικών και κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών) κλπ αγαθοεργείς πράξεις ελευθεριότητας /ασυδοσίας, οι καθ ‘ύλην υπευθυνοανεύθυνοι «θορυβήθηκαν». Οι αρμόδιοι (εγ)κέφαλοι (προ της κοινωνικής κατακραυγής) σκέπτονται, όπως διατείνονται, να πάρουν μέτρα ξεκινώντας από την αυστηριοποίηση των ποινών. Μακάρι!. Αλλά δεν αρκεί. Διευκρινίζω:


Ποιος ο ρόλος / η σκοπιμότητα επιβολής ποινών; Είναι τιμωρητικός, σωφρονιστικός , παιδαγωγικός, …. θωπευτικός ή για το θεαθήναι;.
Φαίνεται πως οι αρμόδιοι αγνοούν περί τίνος πρόκειται.
Θα πρέπει πρωταρχικά να κατανοήσουν αν το Σύστημα είναι «Σωφρονιστικό» ή όχι, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές τόσο ως προς τις ποινές, όσο και ως προς τις συνθήκες εγκλεισμού /φυλακίσεως.
Προσωπικά θεωρώ την ονομασία «Σωφρονισμού» / « Σωφρονιστικό Σύστημα» αναντίστοιχη, παραπειστική, ατυχή και βαθύτατα υποκριτική.
Δεν σωφρονίζεται πχ κάποιος που φυλακίστηκε για τροχαία παράβαση, με το να συναγελάζεται με κακοποιούς /υποβράσματα που τον βιάζουν ή τον υποχρεώνουν να γίνει χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ώστε μετέπειτα να τον χρησιμοποιήσουν κατά το –εγκληματικό τους – δοκούν.
Δεν επιτυγχάνεται μείωση της εγκληματικότητας όταν συγκροτούνται πανίσχυρες συμμορίες φυλακισμένων οι οποίοι – με στρατηγείο τη φυλακή τους –εκτελούν συμβόλαια θανάτου , ληστείες και άλλες κοινωφελείς πράξεις , …εκτός φυλακής (;). Καταγγελίες χρηματισμού «Σωφρονιστικών» υπαλλήλων κ. α συναλλαγές με Ιατρούς, νομικούς κλπ παράγοντες , έχουν κατά καιρούς έρθει στο φως της δημοσιότητας.
Κοντολογίς: Δεν γίνεται κανείς καλύτερος , ούτε σωφρονίζεται αν φυλακιστεί. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Άρα έννοια σωφρονισμού δεν υφίσταται (ως θα ώφειλε να συμβαίνει βέβαια).

Αφού λοιπόν –δεν – έχουμε ό, τι η λέξη εμπεριέχει / σημαίνει, θα πρέπει να
επιχειρηθεί:
Α. Βελτίωση του Συστήματος (σ.σ το γράφω ως χιουμορίστας ασφαλώς).
Β. Αυστηριοποίηση ποινών.
Γ. Διαχωρισμός κρατουμένων, νέες φυλακές με ανθρώπινες συνθήκες διαβιώσεως και προστασίας (και όχι πρωτόγονες συνθήκες συμπεριφοράς απολίτιστων … πολιτισμένων!) της ζωής και της αξιοπρέπειας όλων των εγκλείστων .
6. Οι βαρυποινίτες , οι αμετανόητοι , οι ειδεχθείς /βδελυροί εγκληματίες , οι παιδοβιαστές κ .α δεν θα πρέπει να τυγχάνουν ευμενούς μεταχειρίσεως.
Τι θα πει χορήγηση αδείας 5νθήμερης ή πολυήμερης σε βιαστή που δολοφονεί παιδικές ψυχές και σώματα;. Για να επαναλάβει τις πράξεις του, όπως –στην πράξη – έχει διαπιστωθεί; . Γιατί να έχει κινητό, internet , κ. α διευκολύνσεις ή να αποφυλακίζεται ο ισοβίτης μετά από 15 ή 18 χρόνια; Δεν θα ήταν εντιμότερο να καταργηθούν (μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής) και τα ισόβια και να οριστεί ως ανώτατη ποινή τα 10 χρόνια ή να καθιερωθεί η ατιμωρησία ;. Ως εναλλακτική τιμωρία θα μπορούσε να είναι η τετράωρη καθημερινή υποχρεωτική παρακολούθηση κατηχητικού και για βαριά αδικήματα η παρακολούθηση να είναι ολοήμερη.
Τι άραγε προσφέρει κοινωνικά, η νέα … μόδα συμμοριών ανηλίκων , που … φοριέται πολύ τελευταία; . Τι εξέλιξη θα έχουν – αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα- τα παιδιά αυτά αύριο; (σ.σ θυμίζω την πρότασή μου σωφρονισμού με … ποντίκια). Τι κατάντια είναι να στέλνει κανείς τα παιδιά του στα ΑΕΙ , στον Στρατό , και , κάποια από αυτά να εθίζονται σε ουσίες ή να βιάζονται απροστάτευτα; .
Τι ακριβώς (θέλουμε να) είμαστε; Τι παριστάνουμε; Τους μεγαλόψυχους , τους … ανθρωπιστές, τους … χριστιανούς, τους σύγχρονους /μοντέρνους, τους επιεικείς , τους αποστασιοποιημένους από ό, τι δεν έχει σχέση με το σαρκίο μας και τα μικροσυμφέροντα μας ή , τέλος , μηρυκαστικά που αναχαράζουν ό, τι συμβαίνει αλλαχού, επειδή είμαστε … προοδευτικοί και ανεκτικοί; .
ΥΓ Αν δεν συνέλθουμε έγκαιρα –κυρίως οι ταγοί μας (πολιτειακοί, πολιτικοί, εκκλησιαστικοί, δικαστικοί, πνευματικοί, κοινωνικοί κ. α φορείς) –τότε θα φουντώνει η εγκληματικότητα, και όλοι, εκ των υστέρων πάντοτε – θα θρηνούμε υποκριτικά επί των ερειπίων του «Σωφρονιστικού Συστήματος» … αφρόνων και υποκριτών συνελλήνων!.

 

Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου

Shares