Πέμπτη , 11 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Σωφρονισμός- Τί άλλαξε στ’ αλήθεια ο νέος νόμος;

Με αφορμή το νομοσχέδιο του σωφρονισμού που ψηφίστηκε λίγες ημέρες πριν, ακολουθούν κάποιες επισημάνσεις που κάθε σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψιν της.

 

Γράφει η Γερασιμούλα Στάμου

Σκοπός του σωφρονισμού είναι η επαναφορά του ατόμου στην έννομη τάξη.

Μία από τις βασικότερες στοχεύσεις του σωφρονιστικού συστήματος θα έπρεπε να είναι η πρόληψη και αποτροπή του εγκλήματος από τον πιθανό παραβάτη.

Οι ποινές είναι μόνο ένα μέρος του σωφρονισμού. Βασικός στόχος θα έπρεπε να είναι η πρόληψη και η αποτροπή των αδικημάτων, ώστε αυτά να ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ. Κάθε μέτρο που αποσκοπεί στην μείωση της εγκληματικότητας, τη μείωση του φόβου των Ελλήνων πολιτών.

Πώς θα επιτευχθεί αυτό μέσω του σωφρονιστικού συστήματος; Με τις προτάσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ!

Δηλαδή με αυστηρές, ανελαστικές ποινές, χωρίς ευεργετικές διατάξεις, χωρίς άδειες και διακοπές, για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων. Αυτό θα πρέπει να ισχύει χωρίς εξαίρεση στα ειδεχθή εγκλήματα, στους βιαστές, στους λαθρεμπόρους, τους εμπόρους ναρκωτικών, τους λαθροδιακινητές. Ώστε ο ”επίδοξος εγκληματίας” να ξέρει καλά ότι αν συλληφθεί, θα μείνει μέσα στη φυλακή! Πραγματικά ! Ουσιαστικά!

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2018 στην εφημερίδα ”Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, στην Ελλάδα, το 69% του πληθυσμού ζει με το ”φόβο του εγκλήματος”. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στο σωφρονιστικό σύστημα. Το αυτό εξάλλου καταδεικνύει και το τρομακτικό ποσοστό του 72% , που αντιστοιχεί στο πλήθος των αποφυλακισθέντων που επιστρέφουν στις φυλακές.

Το νομοσχέδιο που εισήχθη στο ελληνικό κοινοβούλιο και τελικά έγινε νόμος του κράτους, δεν έλυσε τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το σωφρονιστικό σύστημα. Δεν έλυσε το κτηριακό πρόβλημα, δεν αύξησε το προσωπικό, δεν έλαβε πρόνοια για τον εξοπλισμό των υπαλλήλων, δεν φρόντισε για την υγιεινή των χώρων.

Τελικά, τί άλλαξε στ’ αλήθεια ο νέος νόμος ;

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares