Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

ΜΥΡΙΖΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ!ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ….

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση κατευθυνόμενων βλημάτων ακριβείας ύψους 320,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA), όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Άμυνας Συνεργασίας και Ασφάλειας του Πενταγώνου.Η απαιτούμενη πιστοποίηση που κοινοποίησε το Κογκρέσο παραδόθηκε στις 16 Νοεμβρίου, δίνοντας έτσι το “πράσινο φως” ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Η NSPA έχει οριστεί ως το συμβαλλόμενο μέρος για την συμφωνία πώλησης του στρατιωτικού εξοπλισμού,το οποίο περιλαμβάνει 11 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Μέσα σε αυτά τα έντεκα κράτη-μέλη είναι η Ελλάδα, ενώ ενδεικτικά συμμετέχουν το Βέλγιο, η Τσεχία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και ένα κράτος μη μέλος του NATO, η Φινλανδία.

Η προτεινόμενη πώληση υποστηρίζει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνοντας την ευελιξία των 13 κρατών-κρατών μελών που συμμετέχουν ώστε να “συμβάλλουν στις υπερπόντιες επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης”, αναφέρει η ανακοίνωση της DSCA.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι θα αυξήσει την ποσότητα των κατευθυνόμενων βλημάτων ακριβείας των στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει τη δυνατότητα των κρατών αυτών και στις ανάγκες τους σε εθνικό επίπεδο, κάτι που όσον αφορά την Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για τις ικανότητες και το οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πώληση περιλαμβάνει “πακέτα” πυρομαχικών τύπου Joint Direct Attack Munition που περιλαμβάνουν βλήματα και βόμβες των 500 λιβρών, των 1.000 λιβρών και των 2.000 λιβρών, καθώς επίσης συστήματα Paveway II για τις βόμβες των 500 λιβρών μαζί με τους απαιτούμενους αισθητήρες, αλλά και τις υπηρεσίες επισκευής και μεταφοράς και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης.

Τα πυρομαχικά τύπου Joint Direct Attack Munition πρόκειται για βλήματα και βόμβες που μετατρέπονται σε “έξυπνες” καθώς ενσωματώνονται συστήματα ακριβείας και κατεύθυνσης για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην καταστροφή του στόχου, ενώ επιπρόσθετα, το σύστημα Paveway χρησιμοποιεί καθοδήγηση με λέιζερ αυξάνοντας έτσι τον βαθμό ακρίβειας των βλημάτων και των βομβών.

“Αυτή η πρωτοβουλία επιδιώκει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που το ΝΑΤΟ αντιμετώπισε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Λιβύη. Όταν κάποια συμμαχικά κράτη-μέλη αντιμετώπιζαν ελλείψεις στα αποθέματα πυρομαχικών τους, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να χρησιμοποιήσουν πυρομαχικά από τα αποθεματικά άλλων συμμαχικών κρατών.

Έτσι έγινε σαφές ότι απαιτείται μια νέα και ευέλικτη προσέγγιση για την παροχή κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας”, ανέφερε η Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκοτεμοέλλε τον Αύγουστο.

Δείτε βίντεο:

Πηγή: Defence Post

Shares