Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σλοβακία: Έπαυσε την κυβέρνηση η πρόεδρος Τσαπούτοβα

Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης μειοψηφίας της Σλοβακίας υπό την πρωθυπουργία του Έντουαρτ Χέγκερ, κατόπιν ψηφοφορίας επί προτάσεως δυσπιστίας στο Κοινοβούλιο χθες Πέμπτη (15/12), η πρόεδρος της χώρας Ζουζάνα Τσαπούτοβα προέβη σήμερα, Παρασκευή, στην παύση της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, η κα Τσαπούτοβα αιτήθηκε από τον Χέγκερ και τους Υπουργούς του να παραμείνουν, διατελώντας υπηρεσιακά καθήκοντα, έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις, όμως, αυτές ανοίγουν το δρόμο για πιθανές πρόωρες εκλογές εντός του 2023, μία εκτίμηση που μέχρι την χθεσινή κατάρρευση της κυβέρνησης, δεν προκρινόταν. Η πρόεδρος της Σλοβακίας, όμως, επισήμανε ότι οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να εξετάσουν τα βήματα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών κατά το πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Χέγκερ να εξασφαλίσει υποστήριξη έστω και στο «παρά πέντε» της κρίσιμης ψηφοφορίας, 78 από τους 150 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας.

Έτσι, η Σλοβακία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική αστάθεια, σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση αναζητούσε τρόπους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

 

cnn.gr

Shares