Δευτέρα , 28 Νοεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Sky News: «Η Ρωσία έδωσε κατασχεμένα Stinger, NLAW και Javelin των Ουκρανών στο Ιράν ως αντάλλαγμα για τα drone»

«Μαζί με 200 εκατομμύρια σε μετρητά»

Το βρετανικό δίκτυο Sky News δημοσίευσε σήμερα άρθρο, που επικαλείται πληροφορίες από έμπιστη αλλά ανώνυμη, για ευνόητους λόγους, πηγή πληροφόρησης, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία πραγματοποίησε συμφωνία αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων με το Ιράν, που αφορούσε την ανταλλαγή δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού με ιρανικής κατασκευής drone «καμικάζι» προκειμένου να αναπτυχθούν σε επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να εντοπίσουν και να κατασχέσουν ένα φορτίο με δυτικής κατασκευής στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος περιελάμβανε έναν βρετανικό αντιαρματικό πύραυλο τύπου NLAW, έναν αμερικανικό αντιαρματικό πύραυλο τύπου Javelin αλλά και ένα αμερικανικό φορητό πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου Stinger.

Αντί να τα κρατήσουν όμως, οι Ρώσοι σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν τα όπλα με διαφορετικό τρόπο.

Πυραυλικά συστήματα τύπου Stinger

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Sky News, το πρωί της 20ης Αυγούστου 2022, ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο της Τεχεράνης, την πρωτεύουσα του Ιράν, μεταφέροντας όχι μόνο τα προαναφερθέντα δυτικά οπλικά συστήματα, αλλά και 140 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά προκειμένου να τα δώσουν σε στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC).

Το Ιράν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα όπλα για να μελετήσει και να αναλύσει την δυτική τεχνολογία και ενδεχομένως μέσω αντίστροφης μηχανικής (reverse engineering) να καταφέρει να κατασκευάσει και να αναπτύξει όπλα σαν τα NLAW, Javelin και Stinger….made in Iran.

Συντρίμμια από ιρανικό Shahed-136

Από την μεριά της, η Τεχεράνη έδωσε στους Ρώσους περισσότερα από 160 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), συμπεριλαμβανομένων 100 drones «καμικάζι» τύπου Shahed-136.

Τέλος, σύμφωνα με την πηγή πληροφόρησης του Sky News, τις τελευταίες μέρες επετεύχθη μια ακόμα συμφωνία αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε η Ρωσία να παραλάβει μια νέα και μεγάλη παρτίδα UAV από το Ιράν σύντομα.

pronews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares