Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Σκρέκας: «Επιτακτική ανάγκη για νέα μέτρα κατά του πληθωρισμού»

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ξεκαθάρισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λήψη κι άλλων μέτρων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, ενώ τόνισε ότι την κούρσα της ακρίβειας οδηγούν αυτή την περίοδο τα φρούτα.

Ο Κώστας Σκρέκας επισήμανε σε σημερινή συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα» ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι μεν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, αλλά επιμένει και συνεχίζει να ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά με τα φρούτα να έχουν πάρει την ανηφόρα.

«Ο πληθωρισμός επιμένει και συνεχίζει να ταλαιπωρεί την ελληνική οικογένεια. Για να είμαστε ακριβείς, ο συνολικός πληθωρισμός είναι 2%, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, αλλά στα τρόφιμα είναι περίπου στο 12% και πραγματικά αυτό δυσκολεύει πολύ την ελληνική οικογένεια», ανέφερε ο υπουργός.

Ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι σε μια σειρά από προϊόντα έχουμε αποκλιμάκωση τιμών, αλλά τα φρούτα έχουν… πάρει φωτιά και οδηγούν τον πληθωρισμό σε άνοδο.

«Ενώ σε μία σειρά από προϊόντα διατροφής έχουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού προέρχεται από τα φρούτα που έχουμε αύξηση τιμών γύρω στο 28%», επισήμανε ο υπουργός.

 

Οι αιτίες της κούρσας στις τιμές των φρούτων
Ο Κώστας Σκρέκας ανέλυσε τις αιτίες της… κούρσας προς τα πάνω που κάνουν οι τιμές στα φρούτα.

«Η κλιματική κρίση έπληξε τις αγροτικές καλλιέργειες και αυτό έχει εκτινάξει τις τιμές. Επίσης, ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, δεν υπάρχουν. Πρόκειται για δύο δομικά στοιχεία που ανεβάζουν τις τιμές», ανέφερε ο υπουργός

«Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα ώστε να τιθασεύσουμε αυτόν τον εισαγόμενο πληθωρισμό» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και επανέλαβε ότι ένα από τα μέτρα της προηγούμενης τετραετίας, το «Καλάθι του Νοικοκυριού», θα συνεχιστεί.

Αναφορικά με το ζήτημα της αισχροκέρδειας, ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι «θα επιβληθεί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας» και συμπλήρωσε: «Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στα σούπερ μάρκετ και θα επεκταθούν και στους προμηθευτές, στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και στους παραγωγούς εντός Ελλάδας».

 

newsIT.gr

Shares