Κυριακή , 2 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

«Σκωτσέζικο ντουζ» στους Τούρκους από τη Μόσχα για απευθείας πτήσεις στα Κατεχόμενα

Ανώμαλη προσγείωση για το κατοχικό καθεστώς το οποίο διέρρευσε αρχικά σε τ/κ μέσα ενημέρωσης πως τον Νοέμβριο πρόκειται να αρχίσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Η ρωσική πλευρά διέψευσε επισήμως τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, λέγοντας πως ουδέποτε έγιναν τέτοιες συζητήσεις. Παραμένει ωστόσο άξιο απορίας, ποια ήταν η βάση των πληροφοριών αυτών.

Το αρχικό δημοσίευμα

Πρώτα ήταν το δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet το οποίο προανήγγειλε έναρξη απευθείας πτήσεων Ρωσίας-κατεχομένων με την πρώτη πτήση σύμφωνα με το δημοσίευμα να πραγματοποιείται στις 15 Νοεμβρίου παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του ανακαινισμένου παράνουμου αεροδρομίου στα κατεχόμενα. Το δημοσίευμα μάλιστα συνέδεε αυτές τις εξελίξεις με ρωσικά αντίποινα στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων.

Οι δηλώσεις Τατάρ
Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ ο οποίος έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους» από τη Ρωσία. Σημείωνε μάλιστα πως ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα το καλωσορίσουν ως βήμα ισορροπίας με την Τουρκία.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η Τουρκία πραγματοποιεί ήδη απευθείας πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο από τη δεκαετία του 1970. «Σύμφωνα με τους δικηγόρους μας, δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Αλλά οι Ε/κ αντιτίθενται με στόχο να εμποδίσουν την πρόοδό μας και να μας γονατίσουν. Η Ρωσία, για τους δικούς της λόγους, αποσύρει αυτήν την ένσταση, εάν μια ιδιωτική εταιρεία θέλει να πετάξει από τη Μόσχα απευθείας στο Ερτζάν, δεν υπάρχει πρόβλημα λέει, από τη στιγμή που λέει ότι είναι η πολιτική της εταιρείας, αυτό θα συμβεί».

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι όλες οι εξελίξεις σχετικά με τις απευθείας πτήσεις θα πρέπει να είναι σε γνώση της Τουρκίας. Υποστήριξε ότι «η συμμετοχή της νότιας Κύπρου στα εμπάργκο κατά της Ρωσίας επιδείνωσε τις σχέσεις με τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι «η Ρωσία αισθάνεται άβολα με αυτό».

Δηλώσεις έγιναν και από τον λεγόμενο «υπουργό» μεταφορών του ψευδοκράτους Ερχάν Αρικλί ο οποίος έλεγε στην Γενί Ντουζέν πως γίνονται κάποιες «επίσημες ενέργειες» προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Αρικλί αναφέρθηκε σε αίτηση ιδιωτικής εταιρείας για να πραγματοποιήσει πτήση στις 15 Νοεμβρίου προς τα κατεχόμενα. «Εξετάζουμε την αίτηση. Οι συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει οτιδήποτε που να μπορεί να εμποδίσει τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου, όπως αναφέρεται ο νέος τερματικός σταθμός και επέκταση του αεροδιαδρόμου.

Αντίδραση από τη Μόσχα
Ακολούθως το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι έθεσε σχετικό ερώτημα προς την Πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, η οποία με τη σειρά της διέψευσε κατηγορηματικά της πληροφορίες.

«Η πρεσβεία της Ρωσίας δεν διεξήγε ποτέ κανενός είδους συνομιλίες σχετικά με το θέμα αυτό. Δεν προχωρήσαμε σε οιεσδήποτε ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε με καμία από τις πλευρές μέσω των πρεσβειών. Η θέση της Ρωσίας ως προς τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν μεταβλήθηκε», ανέφερε εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσίας στο πρακτορείο, χωρίς αυτός να κατονομάζεται.

Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα του ίδιου Ρώσου εκπροσώπου, όπως μεταφέρονται από το ρωσικό πρακτορείο, «η πρεσβεία δεν σχολιάζει εικασίες και μη διασταυρωμένες ανακοινώσεις μεμονωμένων ΜΜΕ».

Ρωσικές διπλωματικές πηγές στη Μόσχα περιέγραψαν νωρίτερα ως «επινοήσεις του τουρκικού Τύπου» τα σχετικά δημοσιεύματα, χωρίς όμως να υπάρξουν άλλες επίσημες δηλώσεις για το θέμα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεχόμενος σήμερα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Κύπρου στη Μόσχα, Κύπρου Γιωργαλλή, επανέλαβε πως η Ρωσία παραμένει υπέρ μιας καθολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Οι σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία πάντοτε οικοδομούνταν, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτισμική και πνευματική κοινότητα και τις παραδόσεις φιλίας των λαών μας», συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρόεδρος στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνοπτικής αναφοράς στις σχέσεις της Ρωσίας με τη χώρα, που εκπροσωπούν οι νέοι πρέσβεις.

 

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares