Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σκοτώθηκε γυναίκα ενώ βιντεοσκοπούσε τις ταραχές – Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες σε επεισόδια

Μη κυβερνητική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τις τελευταίες στιγμές της γυναίκας αυτής

Μια Ιρανή 36 ετών σκοτώθηκε από σφαίρα ενώ βιντεοσκοπούσε την καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία στο βορειοανατολικό Ιράν, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τις τελευταίες στιγμές της γυναίκας αυτής, της Σιρίν Αλιζαντέχ. Τα πλάνα, διάρκειας μικρότερης του ενός λεπτού, γυρίστηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου.

Η Σιρίν Αλιζαντέχ βρισκόταν σε ένα αυτοκίνητο μαζί με τον σύζυγό της, που οδηγούσε, και δύο άλλα άτομα, τα οποία δεν κατονομάστηκαν, ανέφερε η Ραχά Μπαχρεϊνί, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ιράν. “Ελπίζω ότι δεν θα πυροβολήσουν προς το αυτοκίνητο” ακούγεται να λέει η Σιρίν στο βίντεο που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό της, στην πόλη Σαλμανσάχρ, στην επαρχία Μαζανταράν, στις όχθες της Κασπίας. Στο βάθος ακούγονταν πυρά.

“Πυροβόλησαν μια γυναίκα, σκότωσαν μια γυναίκα” φωνάζει ο ένας από τους επιβάτες του οχήματος, ενώ οι πυροβολισμοί συνεχίζονται. “Βιντεοσκόπησέ το!” του λέει η Αλιζαντέχ και στη συνέχεια το βίντεο διακόπτεται απότομα.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, η Αλιζαντέχ χτυπήθηκε στον λαιμό και στο κεφάλι και πέθανε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Η Μπαχρεϊνί είπε ότι μέλη των Μπασίτζι, μιας παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης πυροβολούσαν “αδιακρίτως” εναντίον των διαδηλωτών. “Το πιστοποιητικό θανάτου της Σιρίν Αλιζαντέχ επιβεβαιώνει ότι σκοτώθηκε από σφαίρα”, πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Μια τελετή στη μνήμη της, για τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατό της, θα γίνει αύριο Παρασκευή στη γενέτειρά της, το Ισπαχάν. Σύμφωνα με την Αμνηστία, οι αρχές προειδοποίησαν την οικογένεια του θύματος να μην οργανώσει καμία τελετή η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε αντικαθεστωτική διαδήλωση. “Οι αρχές ανάγκασαν τους συγγενείς να υπογράψουν ότι δεν θα μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης. Η οικογένεια ανησυχεί πολύ και φοβάται ότι όσοι συγκεντρωθούν (αύριο) θα μπουν στο στόχαστρο των δυνάμεων ασφαλείας”, είπε η Μπαχρεϊνί.

Ταραχές με έναν νεκρό κοντά στην Τεχεράνη
Σύμφωνα με τα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ένα μέλος των Μπασίτζι σκοτώθηκε και δέκα αστυνομικοί και ένας ιερωμένος τραυματίστηκαν σήμερα, σε συγκρούσεις με διαδηλωτές στα δυτικά της Τεχεράνης. Τα επεισόδια σημειώθηκαν κοντά στο κοιμητήριο Μπεχέστ Σακινέχ, όπου ήταν σε εξέλιξη μια τελετή στη μνήμη της Χαντίς Νατζαφί, μιας 22χρονης διαδηλώτριας που σκοτώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στο Καράτζ.

Το πρακτορείο Fars ανέφερε ότι το μέλος των Μπασίτζι, ο Ρουχαλάχ Ατζαζμί, 24 ετών, δέχτηκε επίθεση με μαχαίρια και πέτρες. Το πτώμα του βρέθηκε, γυμνό, στην άκρη ενός δρόμου.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Καράτζ-Γαζβίν και δύο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με ελικόπτερο. Στον δρόμο αυτόν, οι διαδηλωτές ανάγκασαν έναν ιερωμένο να κατεβεί από το αυτοκίνητό του και του επιτέθηκαν με μαχαίρια, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Καράτζ είπε ότι “οι ταραξίες προκάλεσαν ζημιές σε πολλά αυτοκίνητα και οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις”. Αργά το απόγευμα “η κατάσταση είχε ομαλοποιηθεί”, μετέδωσε το πρακτορείο Mehr.

Ιερωμένος ενός τεμένους στην πόλη Ζαχεντάν σκοτώθηκε από πυρά
Ο επικεφαλής ιερωμένος ενός τεμένους στην ιρανική πόλη Ζαχεντάν σκοτώθηκε από πυρά, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Μια ειδική ομάδα εργασίας έχει συσταθεί για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών”, δήλωσε ο αστυνομικός διοικητής της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, ο Αχμάντ Ταχερί.

Το Ζαχεντάν ήταν το σκηνικό μιας από τις πιο θανατηφόρες ημέρες κατά τη διάρκεια του κύματος διαδηλώσεων που εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι διαδηλώσεις στο Ζαχεντάν ξεκίνησαν με αφορμή της καταγγελίες για τον βιασμό μιας νεαρής κοπέλας από αστυνομικό.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 66 ανθρώπους σε μια καταστολή εκεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

capital.gr

Shares