Δευτέρα , 8 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Σκωτία: Η τοπική κυβέρνηση σχεδιάζει νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας για τον Οκτώβριο του 2023

Σκωτία: Η τοπική κυβέρνηση σχεδιάζει νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας για τον Οκτώβριο του 2023

 

Η τοπική πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε την Τρίτη ότι το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας θα δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο για την προκήρυξη νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, με ημερομηνία διεξαγωγής την 19η Οκτωβρίου 2023.

Με βάση το βρετανικό δίκαιο, και με δεδομένα ότι το Η.Β. δεν είναι ομοσπονδιακή χώρα, τον τελικό λόγο για τη διεξαγωγή ή μη δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τον έχει το Λονδίνο, δηλαδή η κεντρική κυβέρνηση.

Σε δημοψήφισμα το 2014, οι Σκωτσέζοι είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία από το Η.Β. με ποσοστό περί το 55%.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει απορρίψει κάθε πιθανότητα να κάνει δεκτή τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στη Σκωτία, θεωρώντας ότι το δημοψήφισμα του 2014 έχει κλείσει το θέμα, τουλάχιστον για τις ερχόμενες δεκαετίες.

Η κ. Στέρτζον θα ζητήσει γνωμοδότηση για τη νομιμότητα της προκήρυξης δημοψηφίσματος από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ην. Βασιλείου, ωστόσο ανέφερε ότι, εάν δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος προκήρυξής του χωρίς την έγκριση του Λονδίνου, τότε το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP – κεντροαριστεροί εθνικιστές) της θα δώσει στις επόμενες βρετανικές εκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares