Δευτέρα , 24 Ιανουαρίου 2022
Τελευταία Νέα

Σκόπια – Συνεδριάζει η Βουλή για την εκλογή της κυβέρνησης του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι

Ξεκίνησε το μεσημέρι η συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων για την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος ανέφερε ότι προτεραιότητες της κυβέρνησής του θα αποτελέσουν η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα, η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, η εκτέλεση έργων υποδομής και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα αριθμεί 21 μέλη. Δώδεκα προέρχονται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), του οποίου ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, έξι από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, το DUI του Αλί Αχμέτι και τρία από το έτερο αλβανικό κόμμα στη νέα κυβέρνηση, την “Εναλλακτική”.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα συμμετέχουν αρκετά μέλη της απελθούσας κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, μετά τη βαριά ήττα του SDSM στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Οκτώβριο παραιτήθηκε από πρωθυπουργός των Σκοπίων και από την ηγεσία του κόμματος αυτού, προκρίνοντας στη θέσή του τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Μεταξύ άλλων, στη νέα κυβέρνηση δεν θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της νυν κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκολα Ντιμιτρόφ, η υπουργός ‘Αμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Υγείας Βένκο Φίλιπτσε, οι οποίοι προέρχονται από το SDSM.

Η συζήτηση στη Βουλή για την εκλογή της κυβέρνησης διαρκεί μέχρι δύο ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα διαθέτουν 64 βουλευτές, από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής, εξασφαλίζοντας έτσι αυτοδυναμία στη νέα κυβέρνηση της χώρας.

 

Ποιος είναι ο Κοβάτσεφσκι.

Ήταν σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων ο εκλεκτός του Ζόραν Ζάεφ, απερχόμενου προέδρου του κόμματος, ο οποίος το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να παραιτηθεί και από πρωθυπουργός. Είναι μέλος του Σοσσιαλδημοκρατικού κόμματος των Σκοπίων, ενώ πριν ήταν υφυπουργός οικονομικών.

 

Η επίσημη ανακοίνωσή του πολιτικού κόμματος “SDSM – Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας”, καθώς είχε εκλεχθεί ο νέος διάδοχος, ανέφερε μεταξύ άλλων το όνομα ως “Δημοκρατική  Μακεδονία”, παραβιάζοντας την συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή: capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!