Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πώς μπορούν να βοηθηθούν ψυχολογικά οι πάσχοντες…

Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας (Mindfulness) μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση να αντιμετωπίσουν τις νοητικές και συναισθηματικές δυσκολίες που προκαλεί η πάθηση.

Μικρή μελέτη έδειξε ότι άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μετά από τέσσερις εβδομάδες συνεδριών ενσυνειδητότητας, απέκτησαν καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων τους και ταχύτερη σκέψη.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα. Αυτό παρεμποδίζει την επικοινωνία του εγκεφάλου και του σώματος, οδηγώντας σε επιδείνωση των ψυχικών και σωματικών προβλημάτων.

«Η συναισθηματική αναταραχή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής με σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση» δήλωσε ο Nicholas Larocca, σύμβουλος στην Εθνική Εταιεία Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (NMSS).

«Άνθωποι με ήπια μορφή της πάθησης, μπορεί να έχουν μεγαλύτερου βαθμού γνωστικά προβλήματα απ΄ ότι σωματικά» πρόσθεσε

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο εξέτασαν 47 γυναίκες και 14 άνδρες με σκλήρυνση κατά πλάκας για τον συναισθηματικό έλεγχο, την ταχύτητα σκέψης και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Επί τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η μία ομάδα έκανε ασκήσεις ενσυνειδητότητας, η δεύτερη ασκήσεις που απαιτούσαν από τους συμμετέχοντες να εστιάζουν την προσοχή τους, ενώ η τρίτη ήταν η ομάδα ελέγχου που δεν έκανε κάποια εκπαίδευση μέχρι το τέλος της μελέτης.

Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας διδάσκουν τους ανθρώπους να εστιάζουν στο παρόν, τους βοηθούν να εξετάζουν τα προβλήματα με αντικειμενικό τρόπο και να αποδέχονται τις καταστάσεις χωρίς να ασκούν κριτική, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Ruchika Prakash, από το Πανεπιστήμιο Columbus, στο Οχάιο.

Η Prakash και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι εκείνοι που συμμετείχαν στην ομάδα ενσυνειδητότητας μπορούσαν να ελέγξουν καλύτερα τα συναισθήματά τους και μειώθηκαν οι ανησυχίες τους.

Είχαν επίσης καλύτερες επιδόσεις σε παιχνίδι που εξέταζε την ταχύτητα κατανόησης και ολοκλήρωσης της σκέψης. Φάνηκε επίσης να ενισχύεται η βραχεία μνήμη τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παρότι το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζει στις δυσκολίες ελέγχου των μυών και των κινήσεων, η κατάθλιψη είναι εξίσου κοινή στους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση και τα ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι είναι καταστροφικά για την ποιότητα της ζωής τους.

Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτών των δυσκολιών, καθώς πολλές επιπτώσεις της πάθησης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα.

Το 30-50% των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις το ποσοστό φτάνει στο 70%.

onmed.gr

Shares