Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024

Σκληρό πόκερ για το φυσικό αέριο – «Δεν εγγυούμαστε ομαλή λειτουργία του Nord Stream 1»

Θρίλερ με τον Nord Stream 1, με την Gazprom να αναφέρει πως δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα λειτουργήσει ξανά!

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού», αναφέρει η Gazprom σε ανακοίνωσή της.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που δείχνουν ότι η Siemens έλαβε άδεια να φέρει από τον Καναδά μια τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1.

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Gazprom», δήλωσε εκπρόσωπος για το υπουργείο και πρόσθεσε πως η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού έτσι ώστε η μεταφορά και η ανάπτυξη να μπορέσουν να λάβουν χώρα το ταχύτερο δυνατό.

Πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΕ πιθανή διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου
Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Bloomberg η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει μεγάλο κίνδυνο να σταματήσει φέτος τις αποστολές καυσίμων η Μόσχα, μονομερώς και απροειδοποίητα. Σύμφωνα με το προσχέδιο ηΕΕ σχεδιάζει πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό στην κατανάλωση φυσικού αερίου και τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις και τους οικιακούς καταναλωτές στο μέλλον.

«Η έγκαιρη δράση από τώρα θα μπορούσε να μειώσει τον αντίκτυπο μιας ξαφνικής διακοπής εφοδιασμού κατά το ένα τρίτο», αναφέρει το ευρωπαϊκό έγγραφο, που εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές και διορθώσεις πριν από την έγκρισή του που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου. «Ανεξάρτητα από μια βραχυπρόθεσμη πλήρη διακοπή, η εκ των προτέρων κοινή δράση σε επίπεδο ΕΕ σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαδικασίας αποθήκευσης θα μειώσει την ανάγκη για πιθανή και πιο επώδυνη μείωση της ζήτησης αργότερα τον χειμώνα, σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία».

Η μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΕ για τον προσεχή χειμώνα, γράφει το Bloomberg, είναι να διασφαλίσει ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου ώστε να αντιμετωπιστεί η ζήτηση στην αιχμή της, καλύπτοντας τις ανάγκες για θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτά τα αποθέματα χρησιμεύουν επίσης ως μαξιλάρι ασφαλείας, επιτρέποντας στο φυσικό αέριο να διασχίζει τα σύνορα εντός ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη είναι επαρκώς εφοδιασμένα.

Οι προσομοιώσεις από τους διαχειριστές φυσικού αερίου της ΕΕ δείχνουν ότι, σε περίπτωση πλήρους διακοπής από τον Ιούλιο, τα επίπεδα αποθήκευσης θα μπορούσαν να βρεθούν στο 65%-71% στις αρχές Νοεμβρίου, σημαντικά κάτω από τον στόχο του 80%, σύμφωνα με το έγγραφο. Εάν η διαταραχή έρθει αργότερα, μετά τον Οκτώβριο, ο κίνδυνος θα ήταν μικρότερος, αλλά θα υπήρχε λιγότερος χρόνος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Το σχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη μέλη περιλαμβάνει επίσης τις ακόλουθες ενέργειες:

Αλλαγή καυσίμου, τόσο στις βιομηχανίες όσο και στην ηλεκτροπαραγωγή, με στόχο την προληπτική εξοικονόμηση αερίου,
Μέτρα που βασίζονται στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων δημοπρασιών ή διαγωνισμών ώστε οι κυβερνήσεις να δίνουν κίνητρα για περικοπή κατανάλωσης από μεγάλους χρήστες, κυρίως βιομηχανίες,
Ενημερωτικές εκστρατείες για τη μείωση της θέρμανσης και της ψύξης, καθώς και θέσπιση υποχρεωτικών ορίων σε περίπτωση κήρυξης συναγερμού.

 

newsbomb.gr

Shares