Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Σκληρή κριτική ρεπουμπλικανών προς Μπάιντεν – «Σοκαριστική» η στάση του για τα τουρκικά F-16

Τις επόμενες ημέρες που θα κατατεθεί η τροπολογία για τα τουρκικά F-16, αναμένεται να κορυφωθούν οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο τόσο από δημοκρατικούς όσο και από ρεπουμπλικανούς βουλευτές

Σκληρή κριτική από τους ρεπουμπλικανούς βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης, δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με αφορμή την ανοικτή «πόρτα» που άφησε ο τελευταίος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά και εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές χαρακτηρίζουν την στάση του Αμερικανού προέδρου «σοκαριστική», καθώς όπως υποστηρίζουν είχε ακούσει αυτοπροσώπως, κατά το πρόσφατο παρελθόν, τις ανησυχίες του Κυριάκου Μητσοτάκη -κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον- για την τουρκική προκλητικότητα.

Σημειώνεται πάντως, πως τις επόμενες ημέρες που θα κατατεθεί η τροπολογία για τα F-16, αναμένεται να κορυφωθούν οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο τόσο από δημοκρατικούς όσο και από ρεπουμπλικανούς βουλευτές, ενώ αρμόδιες επιτροπές, την ίδια ώρα, συνεχίζουν να παραμένουν αρνητικές για το θέμα της Τουρκίας, κάτι που γνωρίζει και ο Τζο Μπάιντεν.

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφοβισμό χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares