Κυριακή , 29 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Σκίτσα – Μωάμεθ: Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στο Κάιρο -Μετά τον «πόλεμο», η ώρα του κατευνασμού

Σκίτσα - Μωάμεθ: Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στο Κάιρο -Μετά τον «πόλεμο», η ώρα του κατευνασμού

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα μεταβεί στο Κάιρο της Αιγύπτου, σήμερα Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσει «ένα έργο κατευνασμού» απέναντι στον αραβικό κόσμο, με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ…

Στο Κάιρο ο Γάλλος ΥΠΕΞ θα συναντήσει τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι, τον ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, καθώς και τον μεγάλο ιμάμη Αχμέντ αλ Ταγιέμπ, ο οποίος είχε σφόδρα επικρίνει την Γαλλία όταν υπερασπίστηκε την ελευθερία έκφρασης. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ «θα συνεχίσει το έργο των εξηγήσεων και του κατευνασμού, το οποίο ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

Σκίτσα - Μωάμεθ: Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στο Κάιρο -Μετά τον «πόλεμο», η ώρα του κατευνασμού

Σε μια ομιλία που έκανε στα τέλη Οκτωβρίου, ο ιμάμης Αχμέντ αλ Ταγιέμπ είχε δηλώσει πως «το να βρίζεις τις θρησκείες και να επιτίθεσαι στα ιερά σύμβολά του, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης είναι πρόσκληση μίσους». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σίσι είχε υπερασπιστεί, σε ομιλία που έκανε με αφορμή τα γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ, στις 28 Οκτωβρίου, «τις θρησκευτικές αξίες» και καταδίκασε τις «ύβρεις στον Προφήτη».

Σκίτσα - Μωάμεθ: Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στο Κάιρο -Μετά τον «πόλεμο», η ώρα του κατευνασμού

Η επίσκεψη του Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα συνδιαστεί και με συνομιλίες για το ζήτημα της Λιβύης και τις ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή. Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υπερασπιστεί την ελευθερία των θρησκευτικών σκίτσων και είχε υποσχεθεί ότι δεν θα σταματήσουν τα σκίτσα, μιλώντας στην τελετή προς τιμήν του καθηγητή Σαμουέλ Πατί, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από έναν φανατικό ισλαμιστή, στις 16 Οκτωβρίου, επειδή έδειξε σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ στους μαθητές του.

Στον μουσουλμανικό κόσμο, οι πιστοί είχαν αντιδράσει με οργή στα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν και είχαν κάψει πορτρέτα του κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Μια άτυπη εκστρατεία, επίσης, είχε εκδηλωθεί σε πολλές μουσουλμανικές χώρες για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα.

Σκίτσα - Μωάμεθ: Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στο Κάιρο -Μετά τον «πόλεμο», η ώρα του κατευνασμού

Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ από γαλλικά προϊόντα σε ισλαμικές χώρες – Σε μποϊκοτάζ καλεί ο Ερντογάν – «Δεν απαντάμε με βλακεία στη βλακεία», λέει το Παρίσι…(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares