Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Σκηνές “χούντας” στην Βραζιλία μετά το “ντου” των πολιτών στα θεσμικά κτίρια

Εξακόσιοι και πλέον αστυνομικοί από όλη τη Βραζιλία θα μετατεθούν μέχρι νεοτέρας στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της χώρας, την Μπραζίλια, στον απόηχο της εισβολής οπαδών του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο στο Κογκρέσο, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο προεδρικό μέγαρο.

Οι εκατοντάδες αστυνομικοί, που θα βρίσκονται πλέον στην Μπραζίλια, υπηρετούν – σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de São Paulo – υπηρετούν σε 15 πολιτείες. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή (10.01.2023) χιλιάδες ριζοσπαστικοποιημένοι οπαδοί του Ζαϊρ Μπολσονάρο, που αρνούνται να αναγνωρίζουν την ήττα του στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2022, εισέβαλαν στις έδρες των τριών εξουσιών της Βραζιλίας.

Μετά τις συλλήψεις εκατοντάδων υπόπτων για τις ταραχές, η βραζιλιάνικη αστυνομία διέλυσε καταυλισμό έξω από το αρχηγείο του στρατού στην Μπραζίλια προχθές, Δευτέρα (09.01.2023).

Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε μετά τις ταραχές οι καταυλισμοί έξω από στρατώνες οπαδών του Ζαϊρ Μπολσονάρο, που απαιτούν οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα και να ανατρέψουν τον κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, να απομακρυνθούν εντός 24 ωρών, με αποτέλεσμα να αρχίσει επιχείρηση ευρείας κλίμακας της αστυνομίας.

Χθες, Τρίτη (10.01.2023) η Βουλή ανακοίνωσε ότι η εισβολή οπαδών του Ζαϊρ Μπολσονάρου μόνο στο κτίριό της προκάλεσε ζημιές αξίας μισού εκατομμυρίων ευρώ και πλέον.

Ωστόσο η ακόμα προκαταρκτική εκτίμηση αφορά μόνο την κατεστραμμένη επίπλωση, τα σπασμένα τζάμια και τον εξοπλισμό του σώματος, ιδίως τους υπολογιστές, που μπορούν να αντικατασταθούν.

 

Η αξία των έργων τέχνης που εκλάπησαν ή υπέστησαν φθορές δεν έχει υπολογιστεί ακόμη.

Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο.

Τα τρία εμβληματικά κτίρια όπου έγινε η επίθεση ακροδεξιών την Κυριακή φέρουν την υπογραφή του αρχιτέκτονα Όσκαρ Νιεμέγερ (1907-2012).

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit.gr

Shares