Τρίτη , 3 Αυγούστου 2021

Σκάνδαλο: Ο Δήμος Κωνσταντινούπολης δαπάνησε υπέρογκα ποσά για τον γιο του Ερντογάν

Με νέα υπόθεση κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος έρχεται αντιμέτωπη η οικογένεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντόγαν. Στο επίκεντρο βρίσκεται το Ίδρυμα Νεότητας της Τουρκίας, (TÜGVA).

Μετά από έρευνα, οι  επιθεωρητές του Δήμου ανακάλυψαν πως το Ίδρυμα είχε μεγάλα οικονομικά οφέλη από υπερβολικές δαπάνες σε διάφορα δημοτικά έργα. Οι εργασίες είχαν εγκριθεί από προηγούμενους δημάρχους του κυβερνώντος κόμματος. Επικεφαλής του TÜGVA φέρεται να ήταν τότε ο γιος του τούρκου προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν.

Σε δημοσίευμά της η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα “Cumhuriyet” δίνει ένα παράδειγμα. Πρόκειται για την κατασκευή κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή Εγιούπ – Σουλτάν. Για την οικοδόμηση φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν δημοτικοί πόροι. Το πρόσχημα ήταν η κατασκευή ενός κρατικού πολιτιστικού κέντρου.

Πατήρ και υιός Ερντογάν

Πραγματοποιήθηκε δημόσιος διαγωνισμός για το “Κέντρο Νέων Εγιούπ”. Ωστόσο, εσωτερικά έγγραφα, τα οποία περιελάμβαναν σχέδια πόλεων, ανέφεραν το κτίριο σαν κέντρο νεολαίας του Ιδρύματος Νεότητας Τουρκίας. Οι δημοτικοί πόροι διοχετεύτηκαν στην πραγματικότητα στη δημιουργία κοινωνικού κέντρου προς χρήση από Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ανήκε στον γιο του Ερντογάν, υπογραμμίζουν οι επιθεωρητές. Το γεγονός αποτελεί παραβίαση του δημοτικού χάρτη και των δημοσίων καθηκόντων του Δήμου.

Επιπλέον στοιχεία αποδεικνύουν και άλλες υπέρογκες δαπάνες της δημοτικής αρχής. Περισσότερα από 290,6 εκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί για τη συντήρηση του τζαμιού Τσάμλιτζα, ένα έργο που υπερασπίστηκε ο ίδιος ο Ερντογάν.  Το κτίριο κατασκευάστηκε πάνω στον πλέον εξέχοντα λόφο, στην ασιατική πλευρά της Πόλης.

Al Fozan

To τζαμί Τσάμλιτζα 

“Ατασθαλίες” διαπιστώθηκαν από τους επιθεωρητές και στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, σχετικά με την αγοραπωλησία οικοπέδου στη συνοικία Μπασάκσεχίρ. Το ίδιο ισχύει για ένα πάρκο της περιοχής Πεντίκ. Απάτη ανακαλύφθηκε επίσης σε διαγωνισμό που αφορούσε σε ενσωματωμένες κάμερες και ψηφιακά συστήματα, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των ταξί.

Ο Δήμος είδε επίσης 14 εκατομμύρια ευρώ να “πετούν” από τα ταμεία του για πληρωμή πολυτελών αυτοκινήτων σε πολλούς και δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν η προεδρία της έδρας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, (AKP) και του TÜGVA. Πολλές επιπλέον δαπάνες χαρακτηρίζονται από τον νυν Δήμαρχο της Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σαν “αδικαιολόγητες και παράνομες σπατάλες”.

Πηγή: Cumhuriyet

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares