Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Τελευταία Νέα

Σκάνδαλο μεγατόνων με τη μπίζνα της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου σε βάρος των σεισμόπληκτων

Άνοιξαν για τα καλά τα στόματα στην Τουρκία

Η τουρκική αντιπολίτευση και τα τουρκικά ΜΜΕ κατηγόρησαν την ανθρωπιστική ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου ότι πούλησε αντί να δωρίσει σκηνές, για όσους έμειναν άστεγοι από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος πούλησε 2.050 σκηνές στον οργανισμό αρωγής του Ιδρύματος για τον Λαό της Ανατολίας και την Πλατφόρμα Ειρήνης (AHBAP) για 46 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (2,4 εκατομμύρια δολάρια).

Ο σεισμός σκότωσε περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στην Τουρκία και χιλιάδες άλλοι σκοτώθηκαν στη γειτονική Συρία.

«Αυτό είναι ένα σκάνδαλο», είπε ο Murat Ağırel, ο δημοσιογράφος της Cumhuriyet που αποκάλυψε την ιστορία της πώλησης σκηνών.

«Το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Τουρκίας, η Ερυθρά Ημισέληνος, πούλησε σκηνές αντί να τις μοιράσει δωρεάν σε όσους είχαν ανάγκη, όταν οι άνθρωποι εκλιπαρούσαν γι’ αυτές τρεις μέρες μετά τον σεισμό», είπε ακόμα.

Ο επικεφαλής της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου Κερέμ Κινίκ, επιβεβαίωσε στο Twitter ότι η Kızıkay Çadır, θυγατρική του οργανισμού του που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των σκηνών, τις παρείχε στην AHBAP «στην τιμή κόστους».

«Η συνεργασία της Ερυθράς Ημισελήνου με την AHBAP είναι λογική και ηθική», είπε μεταξύ άλλων ο Κινίκ.

Ωστόσο, αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου της Ερυθράς Ημισελήνου. «Ντροπή σας», έγραψε στο Twitter η Μεράλ Ακσενέρ πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος İYİ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε όσους επικρίνουν την Ερυθρά Ημισέληνο ότι είναι «ανέντιμοι και μοχθηροί».

Σε απάντηση, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι «προσβάλλει τα θύματα του σεισμού».

Η ίδια η τουρκική κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι δεν κατάφερε να διανείμει επαρκείς σκηνές, ανθρωπιστική βοήθεια και ομάδες βοήθειας σε διάφορες τοποθεσίες τις ημέρες μετά τον σεισμό.

Πηγή: newsbreak.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares