Κυριακή , 25 Οκτωβρίου 2020

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ! Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ…

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ! Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...

Σε μία περίοδο που οι σχέσεις μας με την γείτονα χώρα (Τουρκία) είναι τεταμένες  καθώς οι προκλήσεις – διεκδικήσεις από την μεριά της είναι καθημερινές,  η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να λάβει  αντίμετρα και να προχωρήσει σε έναν οικονομικό αποκλεισμό κατά αυτού που απειλεί την χώρα,  υλοποιεί πρόγραμμα ανάταξης υποτίθεται των συγκοινωνιών και προμηθεύεται λεωφορεία από τον ίδιο τον εχθρό του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Ρεθύμνου ήταν πρώτο δήμος ο οποίος  απέκτησε ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία προμήθευσε η εταιρεία «ΜΙETSEL ΑΕ», που είναι η ελληνική αντιπροσωπεία του τουρκικού ομίλου «MIETSEL». Η σχετική προμήθεια προκλήθηκε μέσω του προγράμματος «CIVITAS DESTINATIONS», ενώ χρήση των λεωφορείων έκανε το τοπικό ΚΤΕΛ για την κάλυψη αναγκών του Δήμου. Ο Επιχειρηματικός Τομέας Οχημάτων της MIETSEL Α.Ε., τουρκικών συμφερόντων επεκτείνει δυστυχώς συνεχώς το χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών στο τομέα των δημόσιων και αστικών συγκοινωνιών-μεταφορών στην Ελλάδα!

 

Περαιτέρω, λεωφορεία της ίδιας εταιρείας έχουν εισαχθεί στην αστική μεταφορά δημοτών πολλών δήμων της χώρας, όπως η Ν. Σμύρνη, η Νίκαια, το Γαλάτσι, του Ζωγράφου, ο Άλιμος, η Πάτρα, ο Πόρος, η Ρόδος, ο Πειραιάς κ.α.

 

Πρόσφατα επίσης,  ο Δήμος Αμαρουσίου Αττικής κατακύρωσε  το αποτέλεσμα της απευθείας ανάθεσης (διαπραγµάτευση χωρίς δηµοσίευση) λόγω εξαιρετικά επείγουσας περίπτωσης, υποτίθεται,  της προµήθειας µε τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΗΨΗΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19» στην εταιρεία ««ΜΙΕΤΣΕΛ Α.Ε.», έναντι του συνολικού ποσού των πεντακοσίων πενήντα επτά χιλιάδων εκατό τριάντα έξι ευρώ και ενενήντα έξι λεπτών (557.136,96 €), για τρία αστικά λεωφορεία, σύμφωνα µε την κατατεθείσα προσφορά της και τη γνωµοδότηση της Επιτροπής ∆ιαπραγµάτευσης.

 

Το γεγονός της παραπάνω προμήθειας  προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς, έγινε με τη διαδικασία της «απ’ ευθείας ανάθεσης», όπως δηλώνεται στο σχετικό Πρακτικό Επιτροπής Διενέργειας και Αξιολόγησης Διαγωνισμών Συμβάσεων Προμηθειών του ανωτέρω Δήμου. Ως πρόφαση για την εν λόγω απ’ ευθείας ανάθεση, που σημειωτέο, επιβάρυνε με κόστος εκταμίευσης μισού εκατομμυρίου ευρώ τον Δήμο Αμαρουσίου, δηλώνεται ότι είναι η «Προμήθεια λεωφορείων στο πλαίσιο λήψης κατεπειγουσών μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών εμφάνισης του κορωνοϊού “COVID 19”», η οποία, όμως, ολοφάνερα, δεν συσχετίζεται στο παραμικρό με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι γνωστό άλλωστε πως η Κυβέρνηση με δικαιολογία την πανδημία έχει επιδοθεί  σε ‘όργιο’ απευθείας αναθέσεων ‘φροντίζοντας’ γνωστούς και φίλους.

 

Προβληματίζει ιδιαίτερα λοιπόν όχι μόνο το τεράστιο ύψος της σχετικής δαπάνης ενός δημοσίου φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και η επιλογή εταιρείας τουρκικών συμφερόντων, ενόψει τόσων άλλων επιλογών χώρας προέλευσης όμοιων οχημάτων αλλά και των ιδιαίτερα τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών.  Όπως πληροφορούμαστε, δε, από την ιστοσελίδα της προμηθεύτριας εταιρείας, υπάρχει εμπλοκή της και σε στρατιωτικές προμήθειες. Η πρόσθετη, δε, πληροφορία περί του ότι και άλλοι δήμοι της χώρας έχουν χρησιμοποιήσει την εν λόγω εταιρεία τουρκικών συμφερόντων για να προμηθευθούν λεωφορεία, εγείρει την ανάγκη διευκρινίσεων από την αρμόδια πολιτική ηγεσία, σχετικά με τη μέθοδο της απευθείας αγοράς των εκάστοτε παραγγελθέντων οχημάτων και τα κριτήρια επιλογής του συγκεκριμένου προμηθευτή.

 

Τα ερωτήματα είναι πολλά… για το ποιοι είναι πραγματικά  οι λόγοι για τους οποίους προκρίθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία τουρκικών συμφερόντων για την άνω απ’ ευθείας ανάθεση, έναντι άλλων εταιρειών,  και εάν υπάρχει συσχετισμός της κατασκευάστριας τουρκικής εταιρίας των εν λόγω λεωφορείων με φορείς ή πρόσωπα που εμπλέκονται με την τουρκική κυβέρνηση..;

 

Θα τα ανακαλύψουμε και θα τα αποκαλύψουμε όλα πολύ σύντομα.. σε κάθε περίπτωση όμως πραγματικά δεν γνωρίζουμε με ποια λογική – εάν υπάρχει λογική σε αυτόν τον κόσμο – ένα κράτος ενισχύει οικονομικά ένα άλλο κράτος που το απειλεί και διεκδικεί μέρος της εθνικής του κυριαρχίας.

 

ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares