Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σκάνδαλο κατασκόπων στην Αλβανία

Μια «σκιώδης» αγορά υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στα Βαλκάνια στην οποία γίνονται παραγγελίες για φωτογράφιση δυσπρόσιτων χώρων


Στις 20 Αυγούστου, δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός συνελήφθησαν στην Αλβανία καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν σε ένα εγκαταλειμμένο στρατιωτικό εργοστάσιο στην πόλη Γκράμσι. Σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές, οι κρατούμενοι προσπαθούσαν να κινηματογραφήσουν το εργοστάσιο και ένας από αυτούς, ο Μιχαήλ Ζόριν, ψέκασε μια ουσία «παραλυτική των νεύρων» στο πρόσωπο ενός φρουρού. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα αποκάλυψε ότι οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για κατασκοπεία.

Ο ερευνητής της Bellingcat, Christo Grozev, πρότεινε επίσης ότι οι δραστηριότητες της ομάδας θα μπορούσαν να είναι εξίσου αυτές των ερασιτεχνών φωτογράφων ή ίσως ένα εξώφυλλο για μια επιχείρηση πληροφοριών. Στις 24 Αυγούστου, δικαστήριο του Ελμπασάν αποφάσισε ότι οι συλληφθέντες έπρεπε να παραμείνουν υπό κράτηση. Σύμφωνα με τα λόγια του δικαστή Pajtime Fetahu, αφού εξέτασε τα αποδεικτικά στοιχεία της εισαγγελίας, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η σύλληψη ήταν νόμιμη και ότι οι κατηγορίες βασίστηκαν σε βάσιμα στοιχεία. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές συγκεκριμένες πληροφορίες για την υπόθεση.

Στην αβεβαιότητα αυτής της κατάστασης προστίθεται το γεγονός ότι η Svetlana Timofeeva, μια από τις κρατούμενες, περισσότερο γνωστή με το ψευδώνυμο Lana Sator, είναι πράγματι blogger και φωτογράφος που ειδικεύεται στον «βιομηχανικό τουρισμό», δηλαδή, κινηματογραφεί εγκαταλελειμμένα κτίρια, καταφύγια βομβών και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ασχολείται με το blog από το 2007 και εκτός από τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, έχει κινηματογραφήσει μια σειρά από μυστικές τοποθεσίες στην ίδια τη Ρωσία.

 

Τι κάνει πραγματικά η Timofeeva

Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2011, η Timofeeva δημοσίευσε φωτογραφίες του εργοστασίου Energomash, μια από τις κορυφαίες εγκαταστάσεις στον κόσμο για την ανάπτυξη κινητήρων πυραύλων υγρού προωθητικού που χρησιμοποιούνται σε οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα. Η Timofeeva δημοσίευσε επίσης φωτογραφικά δοκίμια για τα εγκαταλειμμένα κτίρια της Ακαδημίας Στρατηγικών Δυνάμεων κοντά στο Κρεμλίνο, τις εγκαταλειμμένες αεροπορικές βάσεις της Γιουγκοσλαβίας και τις αποθήκες στη Λευκορωσία, μεταξύ άλλων. Το 2018, σε συνέντευξή της στο Radio Free Europe/Radio Liberty, ομολόγησε ότι «της αρέσει πολύ να ερευνά τα καταφύγια βομβών και το θέμα της πολιτικής άμυνας γενικά».

Η φίλη της Timofeeva, Anastasia K. (δεν διευκρινίζεται το επίθετο), επιβεβαιώνει επίσης ότι ο φωτογράφος είναι «μια πολύ γνωστή προσωπικότητα» και ένα τέτοιο ταξίδι γι’ αυτήν ήταν απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, δημοσιογράφοι του Βαλκανικού Δικτύου Ερευνητικού Ρεπορτάζ επιβεβαίωσαν ότι η σύλληψη της ομάδας σχετίζεται με κατασκοπεία. Κατά τα λεγόμενά τους, άλλα μέλη του δικτύου κατασκοπείας συνδέονται άμεσα με τη Μόσχα. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι δεν είναι ακόμη διατεθειμένοι να δώσουν λεπτομερή σχολιασμό, καθώς δεν έχουν το δικαίωμα να αποκαλύψουν τέτοιες λεπτομέρειες της έρευνας.

Θεωρητικά, η βιογραφία της Timofeeva είναι συνεπής με αυτήν την εκδοχή της ιστορίας. Ήταν προφανώς δημόσιο πρόσωπο και μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών της στο Energomash, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος ήταν τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αποκάλεσε τους μπλόγκερ «αθρήσια ποντίκια με κάμερες» και απείλησε να λάβει αντίποινα. Ωστόσο, τίποτα δεν δείχνει ότι λήφθηκαν κατασταλτικά μέτρα κατά της Timofeeva, ενώ πολύ πιο αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά με άλλους συμμετέχοντες σε παρόμοια γυρίσματα και ανασκαφές.

Για παράδειγμα, το 2015, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) συνέλαβε εκσκαφείς που περνούσαν διακοπές σε μια εγκατάσταση του μυστικού Metro-2, του υπόγειου δικτύου αποθηκών, σηράγγων και καταφυγίων βομβών της Μόσχας. Με βάση αυτό, είναι πιθανό ότι η FSB κάποτε θα μπορούσε να είχε προσφέρει στη Lana Sator μια επιλογή: συνεργασία με αντάλλαγμα την ελευθερία, όπως έχει γίνει επανειλημμένα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Το τελευταίο σημαντικό γεγονός από αυτή την άποψη ήταν αυτό του Ρώσου πρόσφυγα Μιχαήλ Σολόλοφ. Ως γνωστός ακτιβιστής στα κεντρικά γραφεία του Aleksey Navalny στην Udmurtia, το 2021, μαζί με άλλους αντιπολιτευόμενους, ο Sololov κατέφυγε στη Γεωργία. Μετά την πλήρη επανεισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, κατέφυγε στην Ολλανδία και παραδέχτηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι, τα τελευταία έξι χρόνια, ήταν πληροφοριοδότης της FSB. Σύμφωνα με τα λόγια του, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών τον είχαν απειλήσει με φυλάκιση επειδή απέφυγε τη στρατιωτική θητεία και πρότειναν συνεργασία στη θέση της φυλακής.

Σκιώδης αγορά στα Βαλκάνια
Μια άλλη αλβανική πηγή, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, έδωσε μια διαφορετική εκδοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια «σκιώδης» αγορά υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στα Βαλκάνια στην οποία γίνονται παραγγελίες για φωτογράφιση δυσπρόσιτων χώρων. «Διαφορετικές δομές εμπλέκονται σε αυτό, από εγκληματίες μέχρι υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν συγκεκριμένοι πελάτες επειδή η αλυσίδα των μεσάζοντων είναι πολύ μεγάλη», εξήγησε ο συνομιλητής. Ανέφερε περαιτέρω ότι όσοι εκτελούν τις παραγγελίες συχνά δεν γνωρίζουν οι ίδιοι τον τελικό καταναλωτή των πληροφοριών.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν η Timofeeva έλαβε εντολή από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να τραβήξει φωτογραφίες ή αν ήξερε ποιανού εντολή εκπλήρωνε, πρέπει να θεωρηθεί ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ενδέχεται να καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο στη χρήση ερασιτεχνών στις επιχειρήσεις τους.

Στην πραγματικότητα, τα πλεονεκτήματα αφθονούν στη χρήση απλών ανθρώπων για επιχειρήσεις πληροφοριών. Όταν πρόκειται για αληθινά πρόσωπα της αντιπολίτευσης και μπλόγκερ, είναι δύσκολο να ανιχνευθεί η στιγμή που στρατολογούνται τέτοιοι άνθρωποι. Επιπλέον, εάν η επαφή με τους αξιωματικούς της υπόθεσης τους βρίσκεται στη Ρωσία, μπορεί να είναι δύσκολο για τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών να τους αναγνωρίσουν με ακρίβεια. Σύμφωνα με μια έκθεση του Henry Jackson Society, μιας βρετανικής δεξαμενής σκέψης, οι ίδιοι οι Ρώσοι μετανάστες υποψιάζονται ότι ένας στους δύο συμπατριώτες τους θα μπορούσε να είναι πληροφοριοδότης, ειδικά αν αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στη Ρωσία τακτικά.

Οι απλοί άνθρωποι τείνουν να κάνουν λάθη και να μιλούν πολύ για τις δραστηριότητές τους. Επιπλέον, οι αποτυχίες των ερασιτεχνών ενέχουν επίσης τον κίνδυνο αποκάλυψης σημαντικών πληροφοριών. Τέτοιες αποκαλύψεις μπορεί να περιλαμβάνουν τον τρόπο λειτουργίας των ειδικών υπηρεσιών, τους στόχους τους, τα αντικείμενα ενδιαφέροντος και τον εντοπισμό του φάσματος των ανθρώπων που έχουν βοηθήσει Ρώσους πράκτορες. Το αν αυτό συνέβη με τη Lana Sator, μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares