Σάββατο , 3 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής εντόπισε ρωσικά και κινεζικά πλοία κοντά στην Αλάσκα

Πολεμικά πλοία της Ρωσίας και της Κίνας εντοπίστηκαν στις ακτές της Αλάσκας


Ένα πλοίο της αμερικανικής ακτοφυλακής σε περιπολία ρουτίνας στη Θάλασσα του Βερίγγειου βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων από την Κίνα, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα.

Αλλά αποδείχθηκε ότι το καταδρομικό δεν ήταν μόνο του, καθώς έπλεε περίπου 86 μίλια (138 χιλιόμετρα) βόρεια του νησιού Kiska της Αλάσκας, στις 19 Σεπτεμβρίου.

Δύο άλλα κινεζικά πολεμικά πλοία και τέσσερα ρωσικά πολεμικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιτορπιλικού, εντοπίστηκαν σε ενιαίο σχηματισμό, ανακάλυψε το περιπολικό σκάφος, γνωστό ως κόφτης με την ονομασία Kimball.

Το Kimball με βάση τη Χονολουλού, ένα σκάφος μήκους 418 ποδών (127 μέτρων), παρατήρησε καθώς τα πλοία έσπασαν τον σχηματισμό και διαλύθηκαν. Ένα C-130 Hercules παρείχε αεροπορική υποστήριξη στο Kimball από τον σταθμό της ακτοφυλακής στο Κόντιακ.

“Ενώ ο σχηματισμός λειτούργησε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κανόνες, θα αντιμετωπίσουμε την παρουσία με παρουσία για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν διαταραχές στα συμφέροντα των ΗΠΑ στο θαλάσσιο περιβάλλον γύρω από την Αλάσκα”, δήλωσε ο υποναύαρχος Nathan Moore, διοικητής της 17ης Περιφέρειας της Ακτοφυλακής.

Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της επιχείρησης Frontier Sentinel απαιτούν την αντιμετώπιση της “παρουσίας με παρουσία” όταν οι στρατηγικοί ανταγωνιστές δραστηριοποιούνται στα ύδατα των ΗΠΑ και γύρω από αυτά.

Το Kimball θα συνεχίσει να παρακολουθεί την περιοχή.

Η ακτοφυλακή δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με το περιστατικό από το Associated Press.

Ο σχηματισμός της Κίνας και της Ρωσίας ήρθε ένα μήνα μετά την προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για το ενδιαφέρον της Κίνας στην Αρκτική και τη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας εκεί.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια νέα Διοίκηση της Αρκτικής και έχει ανοίξει εκατοντάδες νέες και πρώην στρατιωτικές τοποθεσίες της Σοβιετικής εποχής στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένων λιμανιών βαθέων υδάτων και αεροδρομίων.

Η Κίνα έχει αυτοανακηρυχθεί σε κράτος “κοντά στην Αρκτική” και σχεδιάζει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο παγοθραυστικό στον κόσμο, είπε.

“Το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν επίσης δεσμευτεί να εντείνουν την πρακτική συνεργασία στην Αρκτική. Αυτό αποτελεί μέρος μιας εμβάθυνσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που προκαλεί τις αξίες και τα συμφέροντά μας”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά την επίσκεψή του στον βορρά του Καναδά.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που κινεζικά πολεμικά πλοία πλέουν κοντά στα ύδατα της Αλάσκας. Τον Σεπτέμβριο του 2021, κοπτικά της ακτοφυλακής στη Θάλασσα του Βερίγγειου και στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό συνάντησαν κινεζικά πλοία, περίπου 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) από τις Αλεούτιες Νήσους.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares