Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Σήμερα το πρώτο βήμα για την προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία – Ξεκινούν τα «δημοψηφίσματα» στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας

Τα εκλογικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν όλες τις ημέρες, για λόγους ασφαλείας, αλλά οι κάτοικοι θα ψηφίσουν από τα σπίτια τους καθώς η κάλπη θα μεταφέρεται από πόρτα σε πόρτα


Την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκτοξεύει απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων και η Δύση απαντά με κοινό μέτωπο έναντι της Ρωσίας, αρχίζουν τα σήμερα τα «δημοψηφίσματα» στις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνα της Ουκρανίας.

Απώτερος στόχος της Μόσχας, όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Πούτιν, είναι η προσάρτηση των εδαφών.

Παρά τις αντιδράσεις της Δύσης που κάνουν λόγο για κλιμάκωση του πολέμου από την πλευρά του Πούτιν, το σχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων προχωράει κανονικά καθώς αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν για πέντε ημέρες.

Διαφορετικά τα ερωτήματα ανά περιοχή
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι το ερώτημα που θα τεθεί στα δημοψηφίσματα αλλάζει ανά περιοχή, όπως επίσης και η γλώσσα στην οποία θα είναι διατυπωμένο.

Στο Ντονέτσκ, το ερώτημα θα είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα ενός υπηκόου της Ρωσικής Ομοσπονδίας;» Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ χρησιμοποιεί την ίδια διατύπωση. Και στις δύο αυτές περιοχές το ερώτημα θα είναι διατυπωμένο στα ρωσικά.

Στη Χερσώνα το ερώτημα θα είναι: : «Είστε υπέρ της απόσχισης της περιοχής Χερσώνα από το κράτος της Ουκρανίας, της δημιουργίας της περιφέρειας της Χερσώνας ως ανεξάρτητου κράτους και την ένωσή της με τη Ρωσική Ομοσπονδία ως υπήκοος της Ρωσικής Ομοσπονδίας;» Στην κατεχόμενη Χερσώνα, η Μαρίνα Ζαχάροβα -που προεδρεύει της εκλογικής επιτροπής- δήλωσε ότι αναμένεται να ψηφίσουν περίπου 750.000 άτομα.

Και στα κατεχόμενα τμήματα της Ζαπορίζιας: «Ψηφίζετε ΥΠΕΡ της απόσχισης της περιφέρειας Ζαπορίζια από την Ουκρανία, της δημιουργίας της περιφέρειας Ζαπορίζια ως ανεξάρτητου κράτους και της προσχώρησής της στη Ρωσική Ομοσπονδία ως υπο-ενότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας;».

Στη Χερσώνα και στη Ζαπορίζια τα ερωτήματα θα είναι διατυπωμένα τόσο στη ρωσική όσο και στην ουκρανική γλώσσα.

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ αλλά και το ρωσικό Tass τα εκλογικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν όλες τις ημέρες, για λόγους ασφαλείας, αλλά οι κάτοικοι θα ψηφίσουν από τα σπίτια τους καθώς η κάλπη θα μεταφέρεται από πόρτα σε πόρτα. Ακόμα κάλπες θα στηθούν και στη Ρωσία για όσους έχουν φύγει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι έχει στείλει προσκλήσεις ώστε να συμμετέχουν διεθνείς παρατηρητές στη διαδικασία της ψηφοφορίας και ότι μάλιστα κάποιοι τις έχουν αποδεχτεί, χωρίς ωστόσο να αναφέρει από ποιες χώρες.

Δεν αναγνωρίζει τα ρωσικά ψευδοδημοψηφίσματα το ΝΑΤΟ
Εν τω μεταξύ, τα σχέδια της Ρωσίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας καταδίκασε το ΝΑΤΟ, καλώντας όλα τα μέλη της Συμμαχίας να απορρίψουν τις «κατάφωρες απόπειρες της Ρωσίας για κατάκτηση εδαφών».

«Τα ψευδοδημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα στερούνται νομιμότητας και θα αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση (εδαφών). Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

 

in.gr

Shares