Κυριακή , 29 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Σήμερα Τετάρτη ο Σταϊκούρας προβλέπει ύφεση 8% φέτος – Αύριο δεν ξέρουμε

Σήμερα Τετάρτη ο Σταϊκούρας προβλέπει ύφεση 8% φέτος – Αύριο δεν ξέρουμε

Στην αρχή της κρίσης έλεγε 3% , μετά 5 με 8%, μετά 10% , μετά και για αρκετούς μήνες λέει 8%, εχθές Τρίτη είπε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για ύφεση πάνω από 8% και σήμερα Τετάρτη ότι παραμένει η πρόβλεψη για ύφεση 8% φέτος

Εχθες Τρίτη

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά δε πως θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2022 για να εξισορροπηθεί η γενικότερη οικονομική πτώση του 2020, παρά την αρωγή από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε ερώτηση σχετικά με την πρόβλεψη για ύφεση

8%, που αναθεωρήθηκε από την προηγούμενη πρόβλεψη για μηδενι μηδενική ανάπτυξη, αναφέρει:  “Όσον αφορά, την τελευταία μας εκτίμηση, η οποία αναφερόταν σε ύφεση περίπου 8%, δεν υπάρχει λόγος, επί του παρόντος, να την αναθεωρήσουμε, διότι, με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του έτους η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην Ευρωζώνη ήταν 9,0%, και ειδικότερα στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%. Φυσικά η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και οι δυσκολίες παραμένουν. Ενώ είναι γεγονός ότι η μεγάλη συμβολή του τουρισμού καθιστά το τρίτο τρίμηνο του έτους ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία. Συνεπώς υπάρχει πιθανότητα, ανάλογα με τις εξελίξεις, οι εκτιμήσεις μας να αναθεωρηθούν“.

Σήμερα Τετάρτη

Δεν αλλάζει, προς το παρόν η πρόβλεψη για ύφεση στα επίπεδα του 8% φέτος κάτι που θα αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Real FM, πάρα το γεγονός ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τους αρχικούς στόχους (και εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και στο 3ο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς) δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης των αρχικών προβλέψεων για την ύφεση.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, o υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα έχει οδυνηρές συνέπειες στην οικονομία υπενθυμίζοντας ότι από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι επιπτώσεις του ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος σε περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας.

Εξήγησε ωστόσο, ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει επαρκής πόρους (τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 37,5 δις ευρω) για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σήμερα Τετάρτη ο Σταϊκούρας προβλέπει ύφεση 8% φέτος – Αύριο δεν ξέρουμε

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δυνατότητας υπαγωγής στην ρύθμιση που προωθείται των 12 ή 24 δόσεων για τις οφειλές που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας, και χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το lockdown.

Σήμερα Τετάρτη ο Σταϊκούρας προβλέπει ύφεση 8% φέτος – Αύριο δεν ξέρουμε

Οι προβλέψεις από το εξωτερικό

Αμετάβλητες διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 η Fitch και στο 7,9%, ενώ στο 5,1% τοποθετεί την ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021.

Όπως σημειώνει η Fitch, αναμένει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το τρέχον β’ εξάμηνο καθώς και το 2021 η οποία τοποθετείται στο 5,1%, ωστόσο τονίζει πως υπάρχουν κίνδυνοι για αυτές τις προβλέψεις, οι οποίοι αφορούν τη διάρκεια της πανδημίας και συνεπώς των επιπτώσεών της.

Ακόμα χαμηλότερα εκτιμά η UniCredit ότι θα κινηθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος, καθώς τοποθετεί τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ στο 9,1% από 9,5% πριν δύο εβδομάδες και από 16% που ήταν η εκτίμησή της τον Ιούνιο. Σε ό,τι αφορά το 2021, η ιταλική τράπεζα προβλέπει πιο αργή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την οποία τοποθετεί στο 3,8% από 4,3% πριν.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares