Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Silicon Valley Bank: Το «κόλπο γκρόσο» του CEO της τράπεζας πριν την κατάρρευση

Silicon Valley Bank: Το «κόλπο γκρόσο» του CEO της τράπεζας πριν την κατάρρευση - Πώς έβγαλε χρήματα

Νέες αποκαλύψεις για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και για το σκάνδαλο με τον Γκρεγκ Μπέκερ, ο οποίος φέρεται να πούλησε μετοχές αξίας 3,6 εκατ. δολαρίων μόλις δύο εβδομάδες πριν από τον «σεισμό» και την κατακόρυφη πτώση της τράπεζας.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις και ραγδαίες εξελίξεις προκαλεί η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει αυτό στην οικονομία των ΗΠΑ αλλά και του πλανήτη γενικότερα. Σύμφωνα με το Reuters, στο μάτι των ερευνών μπαίνει ο πρώην ισχυρός άνδρας της τράπεζας, καθώς ελέγχεται για τυχόν ευθύνες για την κατάρρευση της τράπεζας από μέρος του. Ο CEO της Silicon Valley Bank, Γκρεγκ Μπέκερ, ελέγχεται καθώς φέρεται να έχει πουλήσει μετοχές αξίας 3,6 εκατ. δολαρίων στις 27 Φεβρουαρίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την κατάρρευση της μετοχής της SVB Financial Group και κατ’ επέκταση της ίδιας της τράπεζας.

Ο Μπέγκερ στις 27 Φεβρουαρίου πούλησε 12.451 μετοχές με μέση τιμή 287,42 δολάρια η μία. Την ίδια ημέρα, απέκτησε τον ίδιο αριθμό μετοχών χρησιμοποιώντας δικαιώματα προαίρεσης τιμών, με τιμή 105,18 δολάρια η κάθε μία, σύμφωνα με το έντυπο που κατέθεσε στην Επιροπή Κεφαλαιαγοράς. Η άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης σε συνδυασμό με την πώληση μετοχών, σήμαινε επί της ουσίας πως το στάτους του Μπέκερ στην SVB παρέμεινε αμετάβλητο. Με λίγα λόγια, ο CEO της τράπεζας έβγαλε χρήματα χωρίς να αποδυναμωθεί η θέση του μετοχικά, γεγονός που τον φέρνει στο επίκεντρο του ελέγχου. Ήδη ο βουλευτής των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια, Ρο Χάνα, ζητά από τον Μπέκερ να επιστρέψει τα χρήματα.

«Θα έπρεπε να πάνε στους καταθέτες», είπε χαρακτηριστικά ο Χάνα σε συνέντευξη στη Washington Post, για τα χρήματα που κέρδισε ο Μπέκερ από αυτή τη συναλλαγή, ενώ πρόσθεσε πως «Χρειαζόμαστε όλα τα γεγονότα να βγουν στη δημοσιότητα πριν βγάλουμε συμπεράσματα».

Η πρώτη μήνυση

Εν τω μεταξύ σήμερα κατατέθηκε η πρώτη μήνυση από μέτοχο της τράπεζας κατά της διοίκησης της SVB, με κατηγορίες για εξαπάτηση του μετόχου.

Όπως αναφέρει το Reuters, στη μηνυτήρια αναφορά τονίζεται πως η διοίκηση της SVB απέκρυψε τις επιπτώσεις που είχαν οι αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών στη λειτουργεία της τράπεζας, προκαλώντας μαζική διαφυγή κεφαλαίων.

Η μήνυση, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, στρέφεται κατά του CEΟ της SVB, Γκρεγκ Μπέκερ και εναντίον του επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων της τράπεζας, Ντάνιελ Μπεκ.

Πηγή: Newsbomb.gr

Shares