Πέμπτη , 22 Φεβρουαρίου 2024
Τελευταία Νέα

Silicon Valley Bank — “No” από Αμερικανούς για οικονομική διάσωση της τράπεζας

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που είναι μέλος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε προσπάθεια οικονομικής διάσωσης της τράπεζας Silicon Valley Bank, που κατέρρευσε.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ και γνωστός υποστηρικτής των θέσεων της Ελλάδας, Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε σήμερα (12.3.2023) ότι δεν θα υποστηρίξει ενδεχόμενη προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την οικονομική διάσωση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB).

«Δεν είμαι έτοιμος να τους προσφέρω μία οικονομική διάσωση σε οποιαδήποτε διάσταση μπορώ να φανταστώ», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC των ΗΠΑ.

 

«Να προστατεύσουμε τους καταθέτες», λέει η υπουργός Οικονομικών
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ,Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε σήμερα ότι συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ, αντιδρώντας στην κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank για την προστασία των καταθετών, δηλώνοντας ωστόσο, ότι δεν εξετάζεται μία μεγάλη οικονομική διάσωση, δείχνοντας να συμφωνεί κι αυτή με τη… γραμμή Μενέντεζ.

«Αφήστε με να ξεκαθαρίσω ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπήρξαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν οικονομικά… Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έχουν το νόημα ότι δεν θα το ξανακάνουμε αυτό», δήλωσε η Γέλεν στην τηλεοπτική εκπομπή News Sunday Morning του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Ωστόσο, ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κάλυψη των αναγκών τους», συμπλήρωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Εχουμε τα… εργαλεία να διαχειριστούμε την κρίση»
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχουν ότι απαιτείται για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε με την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank.

«Ουσιαστικά, έχουν τα εργαλεία για τον χειρισμό της παρούσας κατάστασης», δήλωσε ο Κέβιν Μακάρθι στο πρόγραμμα του Fox News, Sunday Morning Futures.

«Γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και εργάζονται για να προσπαθήσουν να κάνουν κάποια ανακοίνωση πριν από το άνοιγμα των χρηματαγορών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ανησυχία από διευθυντικά στελέχη τραπεζών και επενδυτές
Διευθυντικά στελέχη στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, αλλά και Αμερικανοί επενδυτές πάντως, δεν συμμερίζονταν την… κουλ ως τώρα στάση της κυβέρνησης και ανησυχούσαν όλο και περισσότερο χθες για τη κατάσταση.

Τα στελέχη και οι επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο η κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank να προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο συμπαρασύροντας άλλες περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες, στην περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές, δεν βρουν έναν αγοραστή για την SVB στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ώστε να προστατευτούν οι καταθέσεις που δεν έχουν διασφαλιστεί.

Η SVB Financial Group που είχε εξειδικευτεί στο δανεισμό προς νέες επιχειρήσεις (Startup) έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα που κατέρρευσε την Παρασκευή από την οικονομική κρίση του 2008, προκαλώντας εκνευρισμό στις αγορές και αποκλείοντας την πρόσβαση επιχειρήσεων και επιχειρηματιών σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ομοσπονδιακός κυβερνητικός οργανισμός Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), που διορίστηκε για την ανάληψη των αρχικών καθηκόντων διαχείρισης της τράπεζας, θα προσπαθούσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να βρει μία άλλη τράπεζα που θα ήθελε να συγχωνευτεί με την SVB, όπως δήλωσαν την Παρασκευή, πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει αν επίκειται κάποια συμφωνία.

Μερικά διευθυντικά στελέχη των εταιριών προσφοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και του τραπεζικού τομέα δήλωσαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να είναι σημαντική για οποιαδήποτε τράπεζα και ενδεχόμενα θα απαιτούσε την παροχή ειδικών εγγυήσεων από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και τη διάθεση πρόσθετων επιχορηγήσεων για τον οποιονδήποτε αγοραστή.

 

newsIT.gr

Shares