Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Σφοδρή επίθεση Ζέμαν στην Τουρκία! Την κατηγορεί να «εγκλήματα πολέμου» στη Συρία….

Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν. Κατηγόρησε την Άγκυρα ότι συμμάχησε με «τον ριζοσπαστικό και φονικό ισλαμισμό» κατά την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και ότι «διέπραξε εγκλήματα πολέμου».


Ο Ζεμάν στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Barrandov TV τόνισε πως «ο πρόεδρος Ερντογάν χαρακτηρίζει τρομοκράτες τους Κούρδους, όμως διαφωνώ πλήρως».

«Αντιθέτως αναρωτιέμαι αν αυτοί που επιτίθενται στους Κούρδους και διαπράττουν αυτούς τους θηριώδεις φόνους, όπως τον φόνο αυτής της κουρδικής πολιτικής προσωπικότητας, δεν είναι τρομοκράτες οι ίδιοι», πρόσθεσε.

 

Ουσιαστικά ο Ζέμαν φωτογράφιζε την εκτέλεση της Εβρίν Χαλάφ, μέλους της ηγεσίας του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, η οποία αποδίδεται σε σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν την Τουρκία στην επίθεσή της εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία, η οποία εξαπολύθηκε στις 9 Οκτωβρίου.

Οπως μάλιστα ανέφερε, η Τουρκία εγκαθίδρυσε στενούς δεσμούς «με τον ριζοσπαστικό και φονικό ισλαμισμό που παρατηρούμε τώρα στη βορειοανατολική Συρία».

«Πιστεύω πως η Τουρκία διέπραξε εγκλήματα πολέμου και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον δεν πιστεύω πως πρέπει να είναι μέλος της ΕΕ», δήλωσε ακόμη ο 75χρονος Ζέμαν, γνωστός για τα απερίφραστα σχόλιά του αλλά και για τις θέσεις του υπέρ της Ρωσίας και της Κίνας και κατά των μουσουλμάνων.

Επισημαίνουμε πως η Τσεχική Δημοκρατία σταμάτησε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όπως έκαναν πολυάριθμες άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, και οι βουλευτές της επέκριναν την τουρκική εισβολή στη Συρία ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Ζέμαν, πάντως, άσκησε δριμεία κριτική σε ΗΠΑ και ΕΕ επειδή πρόδωσαν τους Κούρδους, οι οποίοι τους είχαν βοηθήσει να καταπολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

«Τους τιμήσαμε όταν τους είχαμε ανάγκη για να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος και τώρα τους εγκαταλείψαμε», δήλωσε ο Ζέμαν, κάνοντας παραλληλισμό με την προδοσία της πρώην Τσεχοσλοβακίας από τους δυτικούς συμμάχους το 1938.

 

newsit.gr

Shares