Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022

ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ μεταξύ τους! Η Αλ Κάιντα εκτελεί τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους…

Τζιχαντιστές που κυριαρχούν στην επαρχία της Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, εκτέλεσαν χθες Σάββατο 10 φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σε αντίποινα για μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι σε εστιατόριο την προηγουμένη, που αποδόθηκε στο ΙΚ, ανέφερε μια ΜΚΟ.


Την Παρασκευή, οκτώ μέλη τζιχαντιστικών οργανώσεων σκοτώθηκαν σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι μέσα σε εστιατόριο στην πόλη Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), οργάνωση στην οποία κυριαρχεί ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Η ΧΤΣ εκτέλεσε το Σάββατο 10 κρατούμενους, που κατηγορούνταν ότι ανήκαν σε πυρήνες του ΙΚ, μπροστά στο εστιατόριο», σημείωσε η ΜΚΟ, η οποία διευκρίνισε πως οι δέκα είχαν συλληφθεί πριν από την επίθεση της Παρασκευής.

Ένα όργανο προπαγάνδας της ΧΤΣ, το πρακτορείο «ειδήσεων» Εμπάα, μετέδωσε επίσης ότι εκτελέστηκαν δέκα φερόμενα ως μέλη του ΙΚ.

«Αυτό συνέβη μία ημέρα αφού μέλος της οργάνωσης ανατινάχθηκε μέσα σε εστιατόριο», ανέφερε και αυτό.
Η επαρχία Ιντλίμπ έχει μετατραπεί σε θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε τζιχαντιστές και αντάρτες, που συχνά συμπεριλαμβάνουν στοχευμένες δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις.

Στην επαρχία βρίσκονται εξασθενημένες οργανώσεις ανταρτών, αλλά και πυρήνες του ΙΚ εν υπνώσει.
Την 11η Ιανουαρίου, έπειτα από πολυήμερες, πολύνεκρες μάχες με μια συμμαχία ανταρτών, η ΧΤΣ γνωστοποίησε ότι συνήφθη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που της επέτρεψε να επεκτείνει την κυριαρχία της ουσιαστικά στο σύνολο της επαρχίας.

Η Ιντλίμπ και παρακείμενες περιοχές, που ελέγχονται από αντάρτες, καλύπτονται από τη ρωσοτουρκική συμφωνία του Σεπτεμβρίου για τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», που επέτρεψε να αποφευχθεί ευρείας κλίμακας επίθεση των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των συμμάχων τους.
Στο σταυρόνημα του καθεστώτος, ο τομέας αυτός υφίσταται πάντως εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες αρκετά συχνούς βομβαρδισμούς.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, μετά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετατράπηκε σταδιακά σε μια εξαιρετικά περίπλοκη σύρραξη, με την εμπλοκή περιφερειακών και διεθνών παραγόντων και τζιχαντιστικών οργανώσεων. Έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 360.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

militaire.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares