Δευτέρα , 6 Φεβρουαρίου 2023

Σέρβος ΥΠΕΞ: Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, ο οποίος εκτιμά ότι η ουκρανική σύγκρουση έχει όλα τα χαρακτηριστικά του.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας και πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ίβιτσα Ντάτσιτς πιστεύει ότι η ουκρανική σύγκρουση στα χαρακτηριστικά της είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος. Αυτό είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική εφημερίδα Politika, η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή, γράφει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

«Η ουκρανική σύγκρουση είναι ένας ακόμη παγκόσμιος πόλεμος, το ιδιαίτερο είναι ότι οι ένοπλες ενέργειες γίνονται σ’ ένα συγκεκριμένο μέρος. Ουσιαστικά, σχεδόν όλος ο κόσμος βρίσκεται στη μία ή στην άλλη πλευρά», δήλωσε.

«Στον ΟΗΕ υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας ομάδας φίλων του ενός ή του άλλου. Αποφεύγουμε να λάβουμε μέρος σε τέτοια, καθώς το να είμαστε σε μία από τις ομάδες που ορίζονται μ’ αυτόν τον τρόπο σε κατατάσσει στη θέση του εχθρού για τους εκπροσώπους της άλλης ομάδας», τόνισε ο Ντάτσιτς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η σύγκρουση στην Ουκρανία να χαρακτηριστεί ως παγκόσμια.

«Κριτήριο μας είναι το συμφέρον της Σερβίας»
Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας σημείωσε επίσης ότι η Σερβία δεν σκοπεύει ν’ αναθεωρήσει τη θέση της σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατόπιν αιτήματος τρίτων χωρών, όπως αναφέρουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

«Η θεμελιώδης θέση μας παραμένει η ίδια όπως καθορίστηκε αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Θεωρούμε λάθος να παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά το ζήτημα της ένταξης στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα εθνικά και κρατικά μας συμφέροντα», δήλωσε κατηγορηματικά ο σέρβος πολιτικός.

«Κριτήριο μας είναι το συμφέρον της Σερβίας. Οι δυτικές χώρες δεν έδειξαν καμία κατανόηση για την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, παρόλο που τώρα έχουν επανενεργοποιήσει τη σημασία της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μας βοηθά ούτε μας ενθαρρύνει να κάνουμε μια επιλογή όταν πρόκειται για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

πληροφορίες newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares