Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σερβία-Βουλγαρία «τρέχουν» για… Turkish Stream: «Θα πάρουμε αέριο από την Ρωσία» – Η Μόσχα «προλαβαίνει» τον East Med…

Την στιγμή που στην Ελλάδα ατόλμως πελαγοδρομούν και περιμέμουν την… άδεια από την Άγκυρα πριν πάρουν οποιαδήποτε ωφέλιμη για την χώρα απόφαση, στην Σερβία έχουν ήδη επιλέξει να καταστήσουν την χώρα ενεργειακό κόμβο και να έχουν ικανοποιημένους και τους Δυτικούς και πρωτίστως την Μόσχα.Έτσι προχωρούν με ταχύτητα την υλοποίηση της συμφωνίας με την Βουλγαρία για την σύνδεση της Σερβίας στον αποκαλούμενο «Βαλκανικό αγωγό» φυσικού αερίου, ο οποίος θα αποτελεί προέκταση του Turkish stream που μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας θα φτάνει μέχρι τα σύνορα με την Ουγγαρία.

H Mόσχα θέλει να προλάβει κατά μια… δεκαετία τον East Med καθότι γνωρίζουν πως όποιος πάρει πρώτος τα μερίδια της αγοράς θα μπορεί να κατευθύνει και το ενεργειακό παιχνίδι στο μέλλον.

Άλλωστε η βασική επιδίωξη της Μόσχας είναι με ένα «παρακλάδι» να εξυπηρετηθεί και η Ελλάδα και κυρίως η μεγάλη ιταλική αγορά η οποία είναι βιομηχανική και θα απαιτήσει τεράστιες ποσότητες.

Ο Μ.Σαλβίνι άλλωστε θέλει ρωσικό αέριο διότι είναι το φθηνότερο και θέλει η ιταλική βιομηχανία να καταστεί ανταγωνιστική.

Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν του γραφείου του Βούτσιτς, ύστερα από πρόταση του Μπόικο Μπορίσοφ εξετάστηκαν οι δυνατότητες να διοχετεύεται στον «Βαλκανικό αγωγό» φυσικό αέριο που θα προέρχεται από διαφορετικές πηγές και όχι μόνο από την Ρωσία.

Η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου για τον «Βαλκανικό αγωγό» ανοίγει το δρόμο για την διασύνδεση του με τον αγωγό TAP που διασχίζει την Ελλάδα αλλά και τον σταθμό υγροποιημένου αερίου που θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη, σχολιάζουν τα σερβικά ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ συζήτησε θέματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου της Σερβίας, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ικανοποιημένος από το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών ενώ υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει το Βελιγράδι στην περιφερειακή συνεργασία στο πλαίσιο της τετραμερούς διάσκεψης Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας – Σερβίας.

«Ο πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε ότι η φόρμουλα της τετραμερούς συνεργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας αλλά και για την ανάπτυξη της Σερβίας σε οικονομικό και κάθε άλλο επίπεδο» αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Κατά την συζήτηση έγινε ειδική αναφορά σε έργα υποδομών, στους τομείς των συγκοινωνιών και της ενέργειας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας ότι το ερχόμενο Σάββατο θα δοθεί στην κυκλοφορία το τελευταίο τμήμα του πανευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου «Διάδρομος 10» που οδηγεί προς τα Σκόπια και την Ελλάδα.

Βέβαια σε ότι αφορά τον Turkish Stream δεν είναι «τυχαίες» οι διαδηλώσεις (μικρές σε μέγεθος παρά την «φαντασία» των δυτικών ΜΜΕ) κατά του Σέρβου προέδρου και δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησαν όταν αποκαλύφθηκε η συμφωνία Σερβίας-Βουλγαρίας για την προέκτασή του μέσα από τα εδάφη τους.

Η Βουλγαρία και συγκεκριμένα η πολιτική ηγεσία επέλεξε να ακολουθήσει και αυτή τον δρόμο του εθνικού της συμφέροντος και όχι τι θα είναι αρεστό στην Ουάσινγκτον ή όπου αλλού.

Επέλεξε επίσης να ακολουθήσει το φρόνημα του βουλγαρικού λαού που όπως και ο σερβικός επιθυμεί να υπάρχει πάντα στενή σχέση με την Μόσχα λόγω Ορθοδοξίας.

Κάτι που συμβαίνει σε πλειοψηφόν ρεύμα και της ελληνικής κοινωνίας παρά την σύμπραξη Ρωσίας-Τουρκίας ίσως γιατί ο Έλλην πολίτης γνωρίζει πως εάν δεν ήταν η Μόσχα τα ίδια και περισσότερα οπλικά συστήματα συν εις βάρος της Ελλάδας γεωπολιτικά ανταλλάγματα θα έδιναν οι ΗΠΑ στην Τουρκία.

Άλλωστε οι ΗΠΑ φωνάζουν για τους ρωσικούς S-400 που θα παραλάβουν οι Τούρκοι προσφέροντάς τους πακέτο τους δικούς τους Patriot μαζί με τα F-35.

Και τα ελληνικά ΜΜΕ παίρνοντας το μέρος της αμερικανικής πλευράς, στην ουσία υιοθετούν «το ποιος θα εξοπλίσει καλύτερα την Άγκυρα» κατά μαντέψτε ποιων… ημών!

Η χθεσινή δήλωση Πάιατ διέλυσε τις όποιες ονειροφαντασίες ορισμένων. Οι Αμερικανοί δεν απεχθάνονται την Τουρκία. Αγαπούν Τουρκία. Αλλά απεχθάνονται τον Ερντογάν.

Άλλο το ένα και άλλο το άλλο…

Ηλεκτροσόκ” από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τ.Πάιατ, ο οποίος σε συνέδριο που οργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία στο Τατόι, ζήτησε να μοιραστούν τα κοιτάσματα με την Τουρκία μισά-μισά.

Πιο αναλυτικά, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ, στο συνέδριο σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, μίλησε για διάλογο και φιλία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας καθώς και για συμφωνίες “win-win” για όλους!

Αμέσως μετά ο πρέσβης των ΗΠΑ μίλησε “για την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που είναι και ο βασικός στόχος των ΗΠΑ”.

Όπως διευκρίνισε ο Αμερικανός πρέσβης: «είναι πολύ σημαντικό ο κ. Τσίπρας να ταξιδέψει στην Άγκυρα, αφού στο τέλος της ημέρας η Τουρκία είναι μέλος του NATO» .

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ανάμεσα στο “κοινό” βρισκόταν και ο ακόλουθος Άμυνας της τουρκικής πρεσβείας, ο οποίος πήρε το λόγο κι έκανε μία…φιλειρηνική τοποθέτηση περί συνεργασίας-φιλίας και “καζάν-καζάν” Τουρκίας-Ελλάδας με την οποία συμφώνησε ο Τ.Πάιατ.

Πρόκειται για το “δεύτερο κτύπημα” καθώς ο Βρετανός υπουργός χαρακτήρισε την περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο, ως περιοχή «υπό αμφισβήτηση», δηλαδή, ο Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος, αμφισβήτησε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

“Γεωτρήσεις δεν πρέπει να γίνονται σε περιοχές με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση»” δήλωσε δημοσίως ο Άλαν Ντάνκαν.

Αυτά για να υπενθυμίσουμε εις άπαντες ότι τα εθνικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται με μονόδρομες εξωτερικές πολιτικές γιατί όταν γίνει αυτό τότε θεωρούμαστε «δεδομένοι» κσι όλοι γνωρίζουν και από τις ανθρώπινες σχέσεις τι συμβαίνει όταν γίνεται αυτό…

Shares