Παρασκευή , 30 Σεπτεμβρίου 2022

Σερβία: Τελεσίγραφο 48 ωρών από τους Σέρβους αγρότες – Τρόμος στην Νέα Τάξη Πραγμάτων

Διαμαρτυρόμενοι αγρότες απαιτούν περιορισμένες τιμές στις επιδοτήσεις σιτηρών και καυσίμων και δηλώνουν ότι η κυβέρνηση έχει 48 ώρες για να δράσει διαφορετικά θα ριζοσπαστικοποιήσουν τις ενέργειές τους.

Ξεκίνησε και στην Σερβία…

Οι αγρότες έχουν αποκλείσει τη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Βέλικα Μοράβα που συνδέει την πόλη Πόζαρεβατς της ανατολικής Σερβίας και τον αυτοκινητόδρομο Ε-75. Η γέφυρα μπλοκαρίστηκε από πάνω από 200 τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα. Οι αγρότες ζήτησαν από το Υπουργείο Γεωργίας της Σερβίας να αυξήσει την τιμή αγοράς του ηλίανθου από 60 σε 90 δηνάρια ανά κιλό. «Τώρα διοργανώνουμε την τέταρτη διαμαρτυρία φέτος. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι η τρέχουσα κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι καλή. Για άλλη μια φορά οι αγρότες της περιοχής Branicevo ενώθηκαν με τους αγρότες της Vojvodina σε διαμαρτυρίες…», είπε ο αγρότης Nedeljko Savic, προσθέτοντας ότι η Ένωση Αγροτών Stig είχε 30 συναντήσεις με το Υπουργείο Γεωργίας το οποίο δεν έχει κάνει τίποτα για το πρόβλημα μέχρι στιγμής.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για την Επιβίωση των Αγροτών οργάνωσαν μια βόλτα διαμαρτυρίας με τρακτέρ από την πόλη Στάρα Πάζοβα στη γειτονιά Batajnica του Βελιγραδίου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την τιμή αγοράς του ηλίανθου και τις τιμές των καυσίμων για τους αγρότες. Ζητούν η τιμή αγοράς του ηλίανθου να είναι 700 ευρώ ανά τόνο, καθώς και η κυβέρνηση να επιδοτήσει τα καύσιμα. «Δίνουμε στο Υπουργείο (Γεωργίας) 48 ώρες για να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας, διαφορετικά θα ριζοσπαστικοποιήσουμε τις διαδηλώσεις», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Ράντοσλαβ Αντάμοβιτς. Οι αγρότες έχουν επίσης πραγματοποιήσει διαδηλώσεις μπροστά από το κτίριο που στεγάζει την κυβέρνηση της Βοϊβοντίν στο Νόβι Σαντ. Ο υπουργός Γεωργίας Μπράνισλαβ Νεντίμοβιτς και οι συνάδελφοί του μίλησαν με αγρότες στο Νόβι Σαντ, το Πάντσεβο και το Πόζαρεβατς, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη συμφωνία.

 

πηγή: serbianmonitor

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares