Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σερβία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία υπό άκρα μυστικότητα – Αντιδράσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

 

Η Σερβία υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία που αφορά τις διμερείς σχέσεις και προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ και της ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες καταγγέλλουν την άκρα μυστικότητα που υπήρχε πριν τη συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών και τις υπογραφές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Σερβίας και Ρωσίας, Νίκολα Σελάκοβιτς και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα, συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή (23.9.2022) στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπέγραψαν πρωτόκολλο έναρξης των διαδικασιών διευθέτησης των διακρατικών σχέσεων για την διετία 2023-2024.

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε χωρίς προηγουμένως να υπάρξει κάποια αναγγελία και για αυτό οι ΗΠΑ, μόλις έγινε γνωστό το γεγονός, αντέδρασαν και μέσω του Πρέσβη τους στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ, ζήτησαν εξηγήσεις από το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν πρέπει να υπογράφει τίποτα με τη Ρωσία. Άλλωστε λίγοι είναι αυτοί που υπογράφουν κάτι με το ρωσικό κράτος, εκτός από εκείνους τους κακόμοιρους τους επίστρατους που αναγκάζονται να πάνε στον πόλεμο», δήλωσε ο Κρίστοφερ Χιλ και συμπλήρωσε: «Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τι συνέβη και γι’ αυτό ζητήσαμε εξηγήσεις από την Σερβία».

Ο Αμερικανός Πρέσβης φάνηκε ενοχλημένος για την μυστικότητα που τηρήθηκε από την σερβική πλευρά γύρω από την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Ρωσία μιας και λίγες ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η συνάντηση των κρατικών αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Σερβίας όπου έγινε διάλογος για τις μελλοντικές σχέσεις.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στην Σερβία, Εμανουέλε Ζιόφρε, επισήμανε ότι η σερβική κυβέρνηση με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας με την Ρωσία «στέλνει εντελώς αντίθετα μηνύματα από αυτά που περιμένουν να ακούσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, επιστρέφοντας από την Νέα Υόρκη προσπάθησε, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, να κατευνάσει τις αντιδράσεις δηλώνοντας ότι «πρόκειται για τεχνικού χαρακτήρα συμφωνία που αφορά τις διαβουλεύσεις εντός του ΟΗΕ για το ζήτημα του Κοσόβου, τις διμερείς σχέσεις και τις πολυμερείς δραστηριότητες και δεν περιλαμβάνονται στο έγγραφο θέματα που αφορούν την πολιτική ασφάλειας».

πληροφορίες από newsit.gr

Shares