Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός τώρα: Ισχυρή δόνηση 6,3 ρίχτερ – Δείτε που

Σεισμός Φιλιππίνες: Ισχυρή δόνηση σημειώθηκε ξημερώματα Χριστουγέννων στη νόσο Λουζόν

 Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε ξημερώματα Χριστουγέννων στην επαρχία Μπατάνγκας, στη νήσο Λουζόν των Φιλιππίνων. Τόσο το  Ινστιτούτο Σεισμολογίας και Ηφαιστειολογίας των Φιλιππίνων (PHIVOLCS) όσο και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κάνουν λόγο για σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 07:43 (τοπική ώρα), σήμερα 25 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος του σεισμού καταγράφεται στα 74 χιλιόμετρα, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Καλατάγκαν. Η περιοχή αυτή βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, στη νότια πλευρά της περιοχής.

https://youtu.be/cHxFebO4M3o

Στην περιοχή της Μανίλα, αλλά και σε λοιπά τμήματα της νήσου Λουζόν, η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή. Σημειώνεται πως, στις περιοχές αυτές συγκεντρώνεται περίπου ο μισός πληθυσμός των Φιλιππίνων, που αγγίζει τα 108 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών στο Ινστιτούτο, αναμένεται μετασεισμική δραστηριότητα ενώ κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο υλικών ζημιών. Προς το παρόν δεν έχουν προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με θύματα ή σοβαρές καταστροφές.

Οι Φιλιππίνες πλήττονται συχνά από σεισμούς, καθώς το αρχιπέλαγος βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού.

Σεισμός 4,5 ρίχτερ σε Ναύπακτο και Πάτρα

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή το απόγευμα της Τετάρτης, σε απόσταση 15 χλμ. ανατολικά της Ναυπάκτου και με επίκεντρο την περιοχή της παραλίας Μαραθιά. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,5 ρίχτερ, με εστιακό βάθος που αγγίζει τα 12,7 χλμ.

Παρά το γεγονός πως, οι δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής έσπευσαν στους δρόμους για παροχή βοήθειας, δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες ζημιές ή κάποιος τραυματισμός.

Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε την περιοχή της Πάτρας και της Ναυπάκτου στις 2.22 μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου 2020. Το επίκεντρο βρισκόταν στη χερσαία περιοχή 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ναυπάκτου.

Shares