Τρίτη , 21 Μαρτίου 2023
Τελευταία Νέα

Σεισμός στην Τουρκία: Φορητά ραντάρ της NASA βοήθησαν στον εντοπισμό εγκλωβισμένων

Οι συσκευές Finder ανιχνεύουν την αναπνοή και τους παλμούς της καρδιάς ακόμα και κάτω από τα χαλάσματα.

Τεχνολογία της NASA που μπορεί να ανιχνεύει την αναπνοή και τους χτύπους της καρδιάς ακόμα και μέσα σε ερείπια χρησιμοποιήθηκε από σωστικά συνεργεία που συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στη μετασεισμική Τουρκία.

Τα φορητά ραντάρ μικροκυμάτων Finder σχεδιάστηκαν να ανιχνεύουν ανεπαίσθητες κινήσεις του ανθρώπινου σώματος που συνδέονται με την αναπνοή και τους καρδιακούς παλμούς.

«Κάθε φορά που χτυπάει η καρδιά σας, το σώμα σας κινείται κατά ένα χιλιοστό. Επειδή τα ερείπια μένουν ακίνητα, μπορούμε να διαχωρίσουμε αυτές τις κινήσεις. Στη συνέχεια εξετάζουμε αν οι κινήσεις αυτές αντιστοιχούν σε καρδιακούς παλμούς και αναπνευστικές κινήσεις» εξηγεί ο Τζιμ Λαξ, υπεύθυνος του προγράμματος στη NASA.

Κόκκινες βαλίτσες με ραντάρ Finder είχαν σταλεί και στο Μεξικό έπειτα από σεισμό 7,1 βαθμών (SpecOps Group Inc.)

Η συσκευή, σε μέγεθος μικρής βαλίτσας, εκπέμπει μικροκύματα και μετρά τις ανακλάσεις τους. Τα σήματα μπορούν να διαπερνούν αρκετά μέτρα τσιμέντου και επιτρέπουν στον χειριστή να διακρίνε αν οι κινήσεις αντιστοιχούν σε ανθρώπους, μηχανήματα ή ζώα.

Οι πρώτες συσκευές Finder αναπτύχθηκαν στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή το 2010. Την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας ανέλαβε στη συνέχεια η εταιρεία SpecOps Group με έδρα τη Φλόριντα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares