Σάββατο , 1 Απριλίου 2023

Σεισμός στην Τουρκία: Ενέργεια ισοδύναμη με 33.000 βόμβες Χιροσίμα

σεισμός

«Η μεγαλύτερη δόνηση που είχαμε ήταν 9,5 Ρίχτερ και φτάνει σε γιγατόνους και πλέον έχουμε δισεκατομμύρια τόνους»


Τρόμο προκαλούν οι εκτιμήσεις για την ενέργεια που εκλύθηκε από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι με τον αριθμό να ανεβαίνει συνεχώς.

 

Μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Θεόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής κοσμήτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Στρατιωτικών Επιστημών, σημείωσε πως η ενέργεια που εκλύθηκε από τον σεισμό ήταν τεράστια και ισοδυναμούσε με 33 ατομικές βόμβες σαν αυτές που έπεσαν στη Χιροσίμα.

«Έχουμε στον ελληνικό στρατό λογισμικό και μηχανισμούς για να υπολογίζουμε την έκκληση ενέργειας σε οποιαδήποτε ακαριαία και βίαιη έκκληση ενέργειας. Η δόνηση έδωσε ενέργεια περίπου 500 μεγατόνων TNT, ή αλλιώς, περίπου, 33.000 βόμβες Χιροσίμα», είπε αρχικά.

Σύμφωνα με τον κ. Λιόλιο, «κάθε φορά που αυξάνεται κατά ένα το μέγεθος της μέτρησης της δόνησης, δηλαδή από 2 σε 3 και από 3 σε 4, η ενέργεια γίνεται περίπου 32 φορές μεγαλύτερη. Δηλαδή η ενέργεια πολλαπλασιάζεται με το 32», προσέθεσε και σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό το εστιακό βάθος που σημειώθηκε ο σεισμός, καθώς ήταν στα 17 χλμ.

«Ήταν 17 χλμ. Μερικά χλμ. πιο πάνω να ήταν το εστιακό βάθος, δεν ξέρω αν θα είχε επιζήσει κανένας εκεί. Ευτυχώς δεν ήταν πιο ψηλά. Είναι σημαντικό όταν μιλάμε για σεισμούς να αναφέρουμε το εστιακό βάθος. Όσο περισσότερο στην επιφάνεια, τόσο περισσότερο αυτή η ενέργεια των μεγατόνων μετατρέπεται σε δόνηση».

«Η μεγαλύτερη δόνηση που είχαμε ήταν 9,5 Ρίχτερ και φτάνει σε γιγατόνους και πλέον έχουμε δισεκατομμύρια τόνους», συμπλήρωσε ο κ. Λιόλιος.

 

Οι σεισμοί στην Τουρκία είχαν ισχύ 550 ατομικών βομβών

Νέα ανάρτηση για τους σεισμούς στην Τουρκία έκανε καθηγητής σεισμολογίας δρ. Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν.

Ο καθηγητής με αναρτήσεις που είχε κάνει τη Δευτέρα ανέφερε πως τα 7.4 Ρίχτερ ισοδυναμούν με την ισχύ που έχουν 130 ατομικές βόμβες!

Με νέα ανάρτηση όμως που έκανε την Τρίτη ο καθηγητής αναφέρει πως η ισχύς που είχαν τα 7,7 και τα 7,6 Ρίχτερ είναι πολλαπλάσια.

Συγκεκριμένα η ισχύς και των δύο σεισμών ισοδυναμεί με 550 ατομικές βόμβες.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares