Δευτέρα , 30 Ιανουαρίου 2023

Σεισμός στην Εύβοια: Πάνω από 100 μετασεισμοί, νέα σύγκληση της Επιτροπής

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ζήτησε νέα σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Πάνω από 100 οι μετασεισμοί στην Εύβοια. Ξεκίνησαν οι αυτοψίες από τους μηχανικούς του υπουργείου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΤΕΕ.

Έντονη είναι η δραστηριότητα στην Εύβοια μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ της Τετάρτης. Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, υποστήριξε πως θα ήταν ακόμα καλύτερο αν υπήρχαν μετασεισμοί σε μεγαλύτερο μέγεθος. Τόνισε, ωστόσο, πως αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει ένας ακόμα πιο ισχυρός σεισμός στην περιοχή.

«Όλα θα πάνε καλά. Να υπάρχει αισιοδοξία και στους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν χθες το βράδυ», σχολίασε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

Συνεδρίασε ξανά η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε εκ νέου σήμερα τη σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του φαινομένου.

«Σύμφωνα με τα ομόφωνα πορίσματα της Επιτροπής, η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών περιλαμβάνει, εκτός από τον χτεσινό σεισμό μεγέθους 4.9 της κλίμακας Ρίχτερ, περισσότερους από 100 σεισμούς με μέγιστο μέγεθος το 3.5 » αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, αναφέρει πως «η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού».

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στους πολίτες συστήνεται:

  1. να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και
  2. να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

81 αυτοψίες σε κτήρια στην Εύβοια μετά τον σεισμό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή των ζημιών από τις σεισμικές δονήσεις στην Κεντρική Εύβοια.

Από το πρωί συνεργεία μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών μαζί με μηχανικούς των δήμων, της περιφέρειας Στερεάς, αλλά και μηχανικούς που διέθεσε το ΤΕΕ έχουν μέχρι στιγμής κάνει 81 αυτοψίες σε διάφορα σπίτια τόσο στα Ψαχνά και στη γύρω περιοχή, όσο και στη Χαλκίδα.

Στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων στα Ψαχνά και τα γύρω χωριά έγιναν 73 αυτοψίες. Από αυτές 24 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και έχουν χαρακτηριστεί με κίτρινο χρώμα, ενώ τα υπόλοιπα 49 έχουν χαρακτηριστεί με πράσινο χρώμα και είναι κατοικήσιμα.

Από τα 24 σπίτια στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων που έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα τα 21 είναι κατοικίες και τα υπόλοιπα 3 είναι βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι.

Σε ό,τι αφορά τη Χαλκίδα έχουν γίνει 8 αυτοψίες από τις οποίες μόνο μία οικοδομή χαρακτηρίστηκε μη κατοικήσιμη με κίτρινο χρώμα όλες οι υπόλοιπες 7 έχουν χαρακτηριστεί με πράσινο χρώμα.

Να σημειωθεί ότι στο σύνολό τους υπάρχουν μικροφθορές ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως στα Ψαχνά και τα γύρω χωριά, έχουν σπάσει τζαμαρίες καταστημάτων, ενώ ζημιές μικρής κλίμακας έχουν γίνει και στο κοινοτικό κατάστημα στην Τριάδα.

Τέλος, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή συνεχίζεται. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο, καθώς όπως έχουν δηλώσει και κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, «το ρήγμα είναι γνωστό» χωρίς όμως να γνωρίζουν τις διαστάσεις του. Το σύνολο των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας τόσο της Περιφέρειας Στερεάς όσο και των Δήμων, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και συνεχίζουν περιπολίες.

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares