Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σεισμός στη Σάμο – ΕΕΤ: Θα απέχουν οι τράπεζες από κάθε νομική ενέργεια για οφειλές έως 31/12

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους πληγέντες τα μέλη της θα απέχουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 από οποιαδήποτε νομική ενέργεια που αφορά οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών εγκατεστημένων στην Σάμο…

Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα μπορεί να ασκήσει οποιοδήποτε καταδιωκτικό μέσο της δίνει δικαίωμα ο νόμος, π.χ. κατάσχεση αυτοκινήτου.

Επισημαίνεται δε ότι σε τέτοια περίπτωση ο οφειλέτης περνά στον Τειρεσία, γεγονός που επηρεάζει την περαιτέρω πιστοληπτική του ικανότητα.

Καταρχήν απαγορεύεται η κατάσχεση από τράπεζες ή ιδιώτες δανειστές για το ποσό που αφορά σε μισθό ή σύνταξη ή ασφαλιστική παροχή (άρθρο 982 παρ.2 περ.δ Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας).

Εάν κάποιος δεν είναι μισθωτός ή συνταξιούχος ή ακόμα κι αν το ποσό του μισθού ή της σύνταξής του είναι μικρότερο από 1.500 ευρώ, βάσει του νόμου 4161/2013, άρθρο 20, απαγορεύεται η κατάσχεση για ποσό μέχρι 1.500 ευρώ /ή 2.000 ευρώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού.

Ωστόσο βασική προϋπόθεση για να προστατέψει τα χρήματά του είναι να προσδιορίσε, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν.4161/2013, το λογαριασμό για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο με δήλωσή προς ένα από τα πιστωτικά ιδρύματα.

cnn.gr

Shares