Πέμπτη , 6 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Σεισμός στη Σάμο – 30 δονήσεις σε ένα 24ωρο

 

Η Σάμος συνεχίζει να σείεται. Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους του νησιού. Τι λένε στο newsit.gr, κορυφαίοι σεισμολόγοι…

30 σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί από χθες το μεσημέρι που χτύπησε ο εγκέλαδος δύο φορές στην Σάμο, με μέγεθος 4,7 και 5,2 Ρίχτερ αντίστοιχα. Όσο περνούν οι ώρες από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που ταρακούνησαν το νησί, οι επιστήμονες θεωρούν -κρατώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις τους- ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος σεισμός.

«Καλά πάνε τα πράγματα απ’ό,τι φαίνεται, είχαμε κάποια εκτόνωση το βράδυ με 3,7 Ρίχτερ και μικρότερους σεισμούς» λέει μιλώντας στο newsit.gr ο σεισμολόγος και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Επιπλέον εξηγεί ότι «ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έγινε από χθες ήταν στις 17:00 το μεσημέρι και ήταν μεγέθους  4,4 Ρίχτερ. Μάλλον είμαστε σε αποκλιμάκωση της δραστηριότητας και ενώ περνάει η ώρα, τεκμηριώνεται ακόμα πιο πολύ αυτή η άποψη. Μάλλον καταλήγουμε ότι ο χθεσινός σεισμός 5,2 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός αλλά κρατάμε κάποια επιφύλαξη. Από χθες έχουν γίνει σχεδόν 30 σεισμοί μέχρι 4,4 Ρίχτερ» αναφέρει στο newsit.gr ο καθηγητής Γεωλογίας.

Και ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει μιλώντας στο newsit.gr ότι «από όταν έγινε ο ισχυρότερος σεισμός χθες το μεσημέρι 5,2 Ρίχτερ έχουν γίνει αρκετοί μικρότεροι σεισμοί στην περιοχή οι οποίοι έχουν αρχίσει να δίνουν την εικόνα μίας μετασεισμικής ακολουθίας».

Αυτό όπως μας λέει «ενισχύει το σενάριο ότι ο 5,2 ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο ακόμα υπάρχουν αμφιβολίες, δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι, χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερα στοιχεία. Σήμερα και αύριο θα γίνουν κι άλλες σεισμικές δονήσεις οπότε η ίδια η φύση θα μας δώσει την απάντηση».

Όσον αφορά στο πώς πέρασαν οι Σαμιώτες και οι επισκέπτες του νησιού το βράδυ ο κος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «η νύχτα ήταν ήσυχη με μικρά μεγέθη, με τον μεγαλύτερο να γίνεται στις 17:10 χθες το απόγευμα μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Εξελίσσεται αρκετά ομαλά το φαινόμενο. Ακόμα όμως είμαστε επιφυλακτικοί».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΤΣΟΥΤΣΑ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares