Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σεισμός πολλών…ρίχτερ ανάμεσα σε Γεράσιμο Παπαδόπουλο και Άκη Τσελέντη

Κρατάει χρόνια η κόντρα ανάμεσα στον Γεράσιμο Παπαδόπουλο και τον Άκη Τσελέντη. Ήρθε ξανά στην επιφάνεια με αφορμή τον σεισμό στην Εύβοια.

Οι δυο σεισμολόγοι δεν συνυπήρξαν στον ίδιο «τηλεοπτικό αέρα» αλλά κατάφεραν να… τσακωθούν άγρια για τις εκτιμήσεις και τις δηλώσεις τους μετά τον σεισμό στην Εύβοια, για τον οποίοι οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει αν ήταν ο κύριος τα 4,8 Ρίχτερ που έγιναν το πρωί ή τα 5 Ρίχτερ το βράδυ. Κυρίως, βασικά, όλα ξεκίνησαν όταν ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχολίασε το «έχω χάσει τον ύπνο του» του Άκη Τσελέντη.

Όλα έγιναν στον «αέρα» της εκπομπής Κοινωνία Ώρα MEGA. Πρώτος, «βγήκε» ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε για ασυνεννοησία των σεισμολόγων στην Ελλάδα και χωρίς να κατονομάσει τον Άκη Τσελέντη, μίλησε για ανευθυνότητα.

«Δεν νομίζω πως όταν βρίσκεται μια περιοχή σε σεισμική διέγερση είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε, ορισμένοι από εμάς, να λέμε ότι δεν κοιμόμαστε το βράδυ, ή ότι μπορεί να περιμένουμε σεισμούς σε άλλη περιοχή της χώρας, κι αυτό να λέγεται από επίσημα χείλη. Δεν νομίζω ότι αυτό συνιστά υπευθυνότητα. Δεν νομίζω ότι είναι υπεύθυνη αυτή η στάση.

Συγγνώμη, αλλά νομίζω ότι έφτασε η ώρα να το πούμε, χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα και περισσότερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων. Νομίζω ότι φτάνει το μήνυμα εκεί που πρέπει να φτάσει: ότι η Πολιτεία έχει θεσμοθετημένα όργανα για να φέρνει κοντά τους επιστήμονες να συζητάνε. Και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε όλοι» είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

 

Στη συνέχεια, καλεσμένος στην εκπομπή ήταν ο Άκης Τσελέντης, που με το… καλημέρα σας, απάντησε, με βαρύς χαρακτηρισμούς. «Επειδή εγώ δεν αφήνω κάτι να πέσει κάτω, πρέπει να μιλήσω επί του προσωπικού», είπε.

«Πριν από λίγο ο κ. Παπαδόπουλος μου επετέθη δημόσια. Τι να κάνουμε, αυτή η καρέκλα έχει καρφιά, αλλά για να την πάρεις, απαιτεί να σε εξετάσουν και να κριθείς από μια διεθνή επιτροπή. Τι να κάνουμε, εγώ την πήρα. Δεν υπάρχει λόγος για εμπάθειες.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις μου χθες, μιλάμε για δίδυμους σεισμούς. Δεν ήμουν καθόλου επιπόλαιος. Είπα στον κόσμο να μην μπαίνει στα πέτρινα σπίτια. Γιατί δεν ενημερώθηκε η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου στην οποία λέει ότι είναι μέλος; Δεν είναι μέλος καμίας επιτροπής, όταν έχουμε οικειοποίηση τίτλων για να κοροϊδεύουμε τον κόσμο, είναι ό,τι χειρότερο. Ακούμε ότι είμαστε διευθυντές του Γεωδυναμικού, ότι είμαστε ειδικοί στην UNESCO, αυτά είναι γελοιότητες.

Να θυμίσω και κάτι άλλο: Αγωνίστηκα ένα χρόνο να “μαζέψω” τη Θήβα, που την είχε ανεβάσει στα κάγκελα, μιλώντας για σεισμό 7 Ρίχτερ. Είχε πει ότι θα κάνει 7,5 Ρίχτερ και είχε τρελαθεί ο κόσμος» είπε ο Άκης Τσελέντης.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία ασυνεννοησία, γιατί ο ίδιος και ο Ευθύμιος Λέκκας (πρόεδρος του ΟΑΣΠ) είναι σε πλήρη ταύτιση. «Τώρα, το τι λέει ο κάθε παρατρεχάμενος απέξω για ένα λεπτό δημοσιότητας…».

Στην επισήμανση του Ιορδάνη Χασαπόπουλου ότι ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος έχει τη δική του ιστορία στο χώρο, ο Άκης Τσελέντης έδειξε ότι δεν… θάβει το τσεκούρι του πολέμου: «Μην το συνεχίζετε, σας παρακαλώ πολύ γιατί έχω πολλά να πω».

 

Η κόντρα των δυο σεισμολόγων έχει… ιστορία. Πριν από σχεδόν δυο χρόνια, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε κατηγορήσει τον Άκη Τσελέντη πως δήλωσε άλλη ηλικία για να διεκδικήσει την θέση του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξ ού και η αναφορά του δεύτερου σήμερα..

Τότε, «απαντώντας» ο Άκης Τσελέντης είχε κάνει λόγο για «ενορχηστρωμένες επιθέσεις από συγκεκριμένη κλίκα με αιχμή πρώην συνάδελφο και νυν συνταξιούχο».

 

newsit.gr

Shares