Σάββατο , 28 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Σεισμοί: Ανησυχία για Μυτιλήνη, Βόρεια Εύβοια

Στον «χορό» των Ρίχτερ Μυτιλήνη και Βόρεια Εύβoια – Πόσο ανησυχούν τους επιστήμονες οι σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα το «μπαράζ» σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκε χθες Σάββατο στη Μυτιλήνη με το μεγαλύτερο σεισμό να φτάνει μέχρι και τα 4,9 Ρίχτερ.

Η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 3:52 τα ξημερώματα του Σαββάτου δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για την κύρια, ενώ ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί με έναν εξ αυτών έχει μέγεθος 4,7 Ρίχτερ.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση από τον κρατικό μηχανισμό και τα αρμόδια κλιμάκια ώστε να διερευνηθεί η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο νησί μετά τους σεισμούς. Χθες Σάββατο, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ και Πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα αποφάσισαν όπως η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο προκειμένου να συγκληθεί αν χρειαστεί και όταν έχει στη διάθεσή της επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους Δημάρχους από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση και στους οποίους ανέφερε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε συνδρομή. Ταυτόχρονα, οι τοπικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος».

Έγινε, παράλληλα, επικοινωνία του κ. Στυλιανίδη με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και συμφωνήθηκε όπως τη Δευτέρα – παρακολουθώντας και την εξέλιξη του φαινομένου – στελέχη της ΔΑΕΦΚ επισκεφθούν το νησί για αυτοψία στα λιγοστά κτίρια που έχουν μικρές ζημιές σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής.

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Σεισμός 3,2 Ρίχτερ στην Εύβοια

Την ίδια ώρα ένας νέος σεισμός ταρακούνησε την Εύβοια το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός ήταν 3,2 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο μόλις 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Ψαχνών.Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 15,5 χιλιόμετρα.

Η νέα αυτή δόνηση, ήρθε να προστεθεί στην έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή τον τελευταίο μήνα.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares