Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023

Σε υψηλό ενός έτους η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Σε υψηλό ενός έτους σκαρφάλωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, σε ένα νέο σημάδι ανθεκτικότητας της ζώνης του ευρώ.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαμορφώθηκε στο -19 το Φεβρουάριο από -20,7 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν. Η μέτρηση επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία δίνουν νέα ώθηση στην αισιοδοξία ότι η Ευρωζώνη θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αντιμέτωπη με πληθωρισμό ρεκόρ η ΕΚΤ ξεκίνησε το 2022 τη σύσφιξη της πολιτικής της εγκαταλείποντας οριστικά την εποχή των αρνητικών επιτοκίων. Με τις αυξήσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων να φτάνουν συνολικά τις 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022, αυτός είναι ο επιθετικότερος κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ έχει προαναγγείλει άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, ενώ αρκετοί αξιωματούχοι της τράπεζας έχουν δημόσια ταχθεί υπέρ και νέων αυξήσεων των επιτοκίων στη συνέχεια.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares