Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022

Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός – Έτοιμη η Fed για νέα αύξηση επιτοκίων

fed

Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο έναντι των εκτιμήσεων για 8,1%


Διάχυτη απογοήτευση προκαλούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή αποδείχθηκε ισχυρότερος απ’ ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές, με αποτέλεσμα η Federal Reserve, δηλαδή η αμερικανική κεντρική τράπεζα, να είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε μια τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο έναντι των εκτιμήσεων για 8,1%. Τον Αύγουστο, ο σχετικός δείκτης είχε ανέλθει στο 8,3%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός, ταυτόχρονα, καθορίστηκε στο 0,4% έναντι των προβλέψεων για 0,2%.

Ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, διευρύνθηκε στο 6,6% σε ετήσιο επίπεδο (το υψηλότερο επίπεδο από το 1982) και σε 0,6% σε μηνιαίο επίπεδο (έναντι εκτιμήσεων για 0,4%).

Στον απόηχο των παραπάνω απογοητευτικών στοιχείων, οι επενδυτές προχωρούν σ΄ ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων, καθώς θεωρούν σχεδόν δεδομένη την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι για το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχήματα των traders, η Fed θα προχωρήσει σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης -η τέταρτη συνεχόμενη αντίστοιχου εύρους-, οδηγώντας το επιτοκιακό εύρος στο 3,75% – 4% από 3% – 3,25% σήμερα. Και το τίμημα αυτής της στρατηγικής, όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι η υπονόμευση της ανάπτυξης.

Δεν είναι τυχαίο ότι την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτίμησε ότι η αμερικανική οικονομία, παρότι θα αποφύγει την ύφεση, θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1% το επόμενο έτος, με τον πληθωρισμό να φθάνει στο 8,8% το 2022 από 4,7% το 2021.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι αμερικανικοί δείκτες στην προ-αγορά της Wall Street εμφανίζουν ισχυρές απώλειες, με τον βιομηχανικό Dow Jones να ετοιμάζεται για βουτιά 430 μονάδες, τον S&P 500 να χάνει 1,7% και να υποχωρεί στις 3.524 μονάδες, και τον τεχνολογικό Nasdaq να κατρακυλάει στο -2,61%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτοξεύεται άνω του ψυχολογικού ορίου του 4%, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, δηλαδή των τελευταίων 14 ετών. Στα πρόθυρα του 4,5% καθορίζεται και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares