Τετάρτη , 20 Οκτωβρίου 2021

Σε υψηλό 3 ετών το πετρέλαιο λόγω τυφώνων και ζήτησης – Πόσο υψηλότερα μπορεί να φτάσει

Η απροσδόκητα υψηλή ζήτηση σε συνδυασμό με τον περιορισμό της παραγωγής λόγω των καταστροφικών τυφώνων οδήγησαν υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, που συνέχισαν το ανοδικό σερί τους την Δευτέρα για πέμπτη διαδοχική ημέρα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, την ώρα μάλιστα που οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο βαρύς χειμώνας και η αυξανόμενη ταξιδιωτική κίνηση αποτελούν θετικούς καταλύτες για περαιτέρω άνοδό τους.

Οι τιμές του Brent, που αποτελεί παγκόσμιο δείκτη αναφοράς, αλλά και του αμερικανικού West Texas Intermediate σημείωσαν “άλμα” σχεδόν 2% έκαστη την Δευτέρα, στα 79,56 δολάρια και στα 75,35 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα – ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018 όταν οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν οδήγησαν τις τιμές σε υψηλά τεσσάρων ετών.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν περίπου 10% κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, καθώς οι τυφώνες Άιντα και Νίκολας σάρωσαν την νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ και οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας τις πετρελαϊκές μονάδες στον Κόλπο του Μεξικού για εβδομάδες.

Η αναστολή της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού ουσιαστικά “ακύρωσε” τις επιπτώσεις της μέτριας αύξησης της παραγωγής από τις άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες το καλοκαίρι, σήμερα με έκθεση αναλυτών της Goldman Sachs που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, όπου χαρακτήρισαν την Άιντα ως “τον ισχυρότερο τυφώνα” για τις τιμές του πετρελαίου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs πρόσθεσαν ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ανέκαμψε από τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν, φέτος, δημιουργώντας ένα “μεγαλύτερο του αναμενόμενου” χάσμα μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης πετρελαίου.

Επιπρόσθετα, η Goldman Sachs επισημαίνει πως οι προβλέψεις ότι επίκειται βαρύτερος του συνηθισμένου χειμώνας φέτος στο βόρειο ημισφαίριο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης, και στο πλαίσιο αυτό αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή της για την τιμή του Brent στα τέλη του έτους στα 90 δολάρια από 80 δολάρια προηγουμένως – υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να σκαρφαλώσει επιπλέον 12% μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Σε σημείωμά του το πρωί της Δευτέρας, ο αναλυτής της Oanda, Edward Moya συμφώνησαν πως οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε “ανηφορικό μονόδρομο”, προσθέτοντας ότι η τιμή του αμερικανικού αργού WTI θα μπορούσε επίσης να φτάσει τα 80 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέλος του έτους, καθώς η σταθερή μείωση των κρουσμάτων της πανδημίας προοιωνίζεται μια ισχυρότερη ταξιδιωτική εορταστική περίοδο από ό,τι αναμενόταν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του αμερικανικού αργού WTI έχει εκτιναχθεί κατά 60% μόνο φέτος, ενώ η τιμή του αργού Brent έχει επίσης σκαρφαλώσει 50% υψηλότερα από την αρχή του έτους.

Οι κίνδυνοι και τα προσεκτικά βήματα των παραγωγών
Στην έκθεσή της, το Σαββατοκύριακο, πάντως η Goldman Sachs αναφέρει ότι το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού θα μπορούσε να “φρενάρει” την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επενδυτική τράπεζα δεν αναμένει υποχώρηση των τιμών στα 80 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Οι παραγωγοί πετρελαίου, πάντως, από το καλοκαίρι εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την αύξηση της προσφοράς αργού, ιδίως μετά το “μάθημα” της προηγούμενης άνοιξης (2019) όταν η σημαντική αύξηση των αποθεμάτων οδήγησαν τις τιμές του αργού σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία του καυσίμου.

Η εξέλιξη αυτή ήταν απόρροια του “ολοκληρωτικού πολέμου τιμών” που ξέσπασε μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών κολοσσών Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας τον Μάρτιο του 2020 – ακριβώς την εποχή που η ταξιδιωτική κίνησε άρχισε την “ελεύθερη πτώση” της λόγω της ραγδαίας επέλασης του κορονοϊού στον πλανήτη.

Παρά την αύξηση των ναύλων, τα τάνκερς άρχισαν να χρησιμοποιούνται ως “αποθήκες”, όμως και αυτά σύντομα γέμισαν ενώ οι αγοραστές παρέμεναν άφαντοι, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα η τιμή ενός συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό να κατρακυλήσει υπό του μηδενός, τον Απρίλιο του 2020.

Έτσι, οι παραγωγοί πετρελαίου -που ακόμη τότε ανησυχούσαν πολύ για την παρατεταμένη πανδημία- συμφώνησαν να περικόψουν την παραγωγή τους και να προχωρήσουν με προσεκτικά βήματα στην αποκατάστασή της στα προ πανδημίας επίπεδα, αυξάνοντας σταδιακά την προσφορά μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022.

 

Του Jonathan Ponciano

 

capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares