Πέμπτη , 22 Φεβρουαρίου 2024
Τελευταία Νέα

Σε θέσεις μάχης οι επίλεκτοι της Δαμασκού

Το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει χωριά στη Χασάκα, Τελ Αμπιάντ και Ράκα της Συρίας – Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) ανέπτυξε την 25η Μεραρχία Δυνάμεων Ειδικών Αποστολών σε Χαλέπι και Ράκα


Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) έχει αναπτύξει την 25η Μεραρχία Δυνάμεων Ειδικών Αποστολών, κυρίως γνωστή με το προηγούμενο όνομά τους Δυνάμεις Τίγρης, κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Ευφράτη στο Χαλέπι και τη Ράκα, ανέφεραν διάφορες συριακές ειδησεογραφικές πηγές το διάστημα 1-4 Δεκεμβρίου.

Η επίλεκτη δύναμη αναπτύχθηκε σε περιοχές που βρίσκονται υπό την ηγεσία των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βορειοανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου και στη νότια ύπαιθρο της Ράκα. Σύμφωνα με μη επαληθευμένες αναφορές, ορισμένες από τις μονάδες της δύναμης έχουν ήδη περάσει στην ανατολική όχθη του Ευφράτη.

 

Εισήχθη επίσης μηχανικός εξοπλισμός και βαρέα όπλα, συμπεριλαμβανομένων τανκς μάχης, οχημάτων μάχης πεζικού, οβίδων και πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων.

Η ανάπτυξη έγινε εν μέσω προετοιμασιών του τουρκικού στρατού και των πληρεξουσίων του για την έναρξη νέας χερσαίας επίθεσης κατά των SDF και των θυγατρικών τους στη βόρεια Συρία.

Η 25η Μεραρχία Δυνάμεων Ειδικών Αποστολών, της οποίας ηγείται ο εξέχων Σύρος αξιωματικός, υποστράτηγος Σουχάιλ αλ-Χασάν, υποστηρίζεται άμεσα από τη Ρωσία.

Η Τουρκία ξεκίνησε μια επιχείρηση, με την κωδική ονομασία Claw-Sword, κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ στις 20 Νοεμβρίου ως απάντηση στον βομβαρδισμό της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, μια πιθανή επιχείρηση false flag σύμφωνα με εμπειρογνώμονες. Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση έχει περιοριστεί σε αεροπορικές δραστηριότητες και βολές πυροβολικού.

Ο SAA έχει ήδη ενισχύσει πολλές από τις θέσεις του σε περιοχές που ελέγχονται από τις SDF στη βόρεια Συρία, οι οποίες ιδρύθηκαν στο πλαίσιο συμφωνιών με τη μεσολάβηση της Ρωσίας κατά τις τουρκικές εισβολές του 2018 και 2019.

Η Δαμασκός μπορεί να σχεδιάζει να μετακινήσει γρήγορα την 25η Μεραρχία Δυνάμεων Ειδικών Αποστολών για να εξασφαλίσει βασικές περιοχές στη Ράκα και τη βορειοανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, εάν η Τουρκία ξεκινήσει μια νέα χερσαία επίθεση κατά των SDF. Νωρίτερα αυτό το έτος, η δύναμη εκπαιδεύτηκε στη διέλευση υδάτινων φραγμών και στο αλεξίπτωτο με τη βοήθεια του ρωσικού στρατού.

Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής ανανέωσαν τις βαριές επιθέσεις πυροβολικού στις ασφαλείς περιοχές στη βόρεια ύπαιθρο της Χασάκα και της Τελ Αμπιάντ. Τουρκικές δυνάμεις και φατρίες της ένοπλης αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία, γνωστές ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), βομβάρδισαν το πρωί της Κυριακής την ύπαιθρο της πόλης Τελ Ταμρ στα βόρεια της Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία.

Πηγή του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Τελ Ταμρ, που συνδέεται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), είπε στο North Press ότι οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν το χωριό Ουμ αλ-Κεΐφ στην πρώτη γραμμή, βόρεια της πόλης, με καταιγισμό βλημάτων πυροβολικού που προκάλεσαν υλικές ζημιές.

Το χωριό Ουμ αλ-Κεΐφ, μαζί με τα χωριά αλ-Γκοζαλίγια και Τελ Τζουμ’α στην ύπαιθρο της πόλης, έγιναν στόχος έντονων βομβαρδισμών.

Η ύπαιθρος της πόλης Τελ Ταμρ υπόκειται σε καθημερινούς βομβαρδισμούς από τον τουρκικό στρατό, μια κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, κοντά στην εγγυήτρια ρωσική βάση, η οποία απέχει μόλις 2 χλμ. από το χωριό Ουμ αλ-Κεΐφ.

Η Τελ Ταμρ, με πληθυσμό περίπου 25.000 απέχει 30 χλμ. από τα συροτουρκικά σύνορα και είναι στρατηγικής σημασίας καθώς είναι μια διασταύρωση στον αυτοκινητόδρομο Μ4 που συνδέει την περιοχή Τζαζίρα στη βορειοανατολική Συρία με την επαρχία του Χαλεπίου στα βορειοδυτικά.

Ταυτόχρονα, τοπικές πηγές ανέφεραν στο Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA) ότι τρομοκρατικές οργανώσεις, με την υποστήριξη της τουρκικής κατοχής, έβαλαν στο στόχαστρο την περασμένη ημέρα με βαρύ πυροβολικό κατοικημένες γειτονιές στα χωριά αλ-Σουλαΐμπι και Μπιρ Αράμπ στη δυτική ύπαιθρο της πόλης Ταλ Αμπιάντ.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι η επίθεση του τουρκικού πυροβολικού προκάλεσε υλικές ζημιές σε ορισμένα σπίτια και πολιτικές υποδομές.

Το Σάββατο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια που θα υπονόμευε τον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares