Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σε συναγερμό το ελληνικό λόμπυ: “Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να πάρει τα F-35″…

Ως ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ αλλά και των συμμάχων της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ χαρακτήρισε ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που βάζει τέλος στην παροχή οποιασδήποτε οικονομικής διευκόλυνσης για τη μεταφορά ή την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Ο ελληνοαμερικανός βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η υποεπιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις διεθνείς δραστηριότητες ενέκρινε την Παρασκευή το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει το απόλυτο πάγωμα όλων των οικονομικών διευκολύνσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα των F-35 έως ότου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώσει την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι η Άγκυρα δεν θα ολοκληρώσει τόσο την αγορά όσο και την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Μάλιστα στην ανακοίνωσή του, ο κ. Σαρμπάνης επισημαίνει ότι η Τουρκία ενεργεί ανταγωνιστικά εναντίον φιλικών χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος την ίδια ώρα που προσεγγίζει όλο και περισσότερο «εχθρικούς παράγοντες» όπως η Ρωσία. Όπως εκτίμησε, η συγκεκριμένη στάση λειτουργεί εις βάρος των αμερικανικών αξιών και συμφερόντων στην περιοχή.

«Η Τουρκία του Ερντογάν συνεχίζει να διολισθαίνει σε μια καταπιεστική απολυταρχία, προβαίνοντας σε ανταγωνιστικές δραστηριότητες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και προσεγγίζοντας περισσότερο εχθρικούς παράγοντες όπως η Ρωσία – εις βάρος των αμερικανικών αξιών και συμφερόντων στο εξωτερικό. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να λάβει το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Επικροτώ την υποεπιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων του Κοινοβουλίου για τη λήψη αυτού του σημαντικού βήματος για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας, καθώς και για την ασφάλεια των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει η ανακοίνωση του Αμερικανού βουλευτή.

militaire.gr

Shares