Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σε συναγερμό η Πολωνία μετά τον πύραυλο

Σε συναγερμό η Πολωνία

O στρατός της Πολωνίας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά την πτώση πυραύλου, πιθανόν ρωσικής κατασκευής. Η προέλευση του παραμένει άγνωστη και τα σενάρια παίρνουν φωτιά

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα υπογράμμισε χθες, Τρίτη, ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» για την προέλευση του πυραύλου, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι «πολύ πιθανόν ρωσικής κατασκευής». «Διεξάγεται έρευνα», πρόσθεσε ο Ντούντα εξηγώντας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Στο χωριό Σεβόντοφ οι δυνάμεις της τάξης έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο σημείο που έπεσε ο πύραυλος. Οι Δυτικοί προσέφεραν συνετή στήριξη στην Πολωνία, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να χαρακτηρίζει «απίθανο (…) (ο πύραυλος) να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία».

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα μπορέσουμε να καθορίσουμε τι συνέβη ακριβώς», προτού αντιδράσουμε, τόνισε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) στην Ινδονησία, στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Και η Γαλλία ζήτησε να επιδειχθεί «η μέγιστη σύνεση», καθώς «πολλές χώρες» στην περιοχή διαθέτουν αυτού του είδους τους πυραύλους, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, προειδοποιώντας για «τον σημαντικό κίνδυνο κλιμάκωσης».

Ο πύραυλος έπεσε νωρίς το απόγευμα στο χωριό Σεβόντοφ και σκότωσε δύο Πολωνούς, σύμφωνα με τις αρχές. Το Κίεβο αρχικά ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για «πύραυλο ρωσικής κατασκευής».Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να έχει σήμερα «έκτακτη συνεδρίαση» με τους πρεσβευτές της Συμμαχίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.

Η Πολωνία, που συνορεύει με την Ουκρανία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στη χώρα. Είναι «απολύτως σημαντικό να αποφύγουμε την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζήτησε «έρευνα σε βάθος» για το περιστατικό.

Πηγή: newsbomb.gr

Shares