Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σε σύγχυση οι Τούρκοι: Μαχητικά Rafale πίσω από τις επιδρομές στην Αλ Γουατίγια-Τα ΗΑΕ κατέστρεψαν ουκρανικά συστήματα Η/Π…

Με τη συνδρομή Γαλλίας, Αιγύπτου και ΗΑΕ η επίθεση στην αεροπορική βάση…

Αραβικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι τα πολεμικά αεροπλάνα που συμμετείχαν στη μεγάλη επίθεση του LNA στην αεροπορική βάση Αλ Γουατίγια στη δυτική Λιβύη ήταν αεροσκάφη Rafale, γεγονός που περιορίζει την ταυτότητα της επιτιθέμενης δύναμης στη Γαλλία και την Αίγυπτο, τις δύο χώρες που διαθέτουν αυτού του τύπου τα αεροσκάφη.

Ωστόσο, η Γαλλία αρνήθηκε τη σχέση της με τις αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από “άγνωστα μαχητικά αεροσκάφη” εναντίον της αεροπορικής βάσης, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γαλλικού Στρατού, επιβεβαιώνοντας έτσι τις χθεσινές πληροφορίες του Πενταπόσταγμα, για αιγυπτιακό μήνυμα στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα χθες αναφέραμε:

“Στρατιωτικές πηγές αποκάλυψαν σε δηλώσεις στο “Russia Today”, ότι οι αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη βάση Αλ Γουατίγια, και είχαν ως στόχο την καταστροφή των συστημάτων αεροπορικής άμυνας, είναι ένα άμεσο μήνυμα της Αιγύπτου και του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) προς την Άγκυρα.

Οι πηγές ανέφεραν ότι αυτό το μήνυμα δείχνει ότι η κόκκινη γραμμή, για την οποία μίλησε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι σε ομιλία του προς τον αιγυπτιακό στρατό, δεν αποτελεί απλώς δήλωση για κατανάλωση, αλλά πραγματική προειδοποίηση”.

Οι πηγές, όπως αναφέρει το The Arab Weekly θεώρησαν την επίθεση μια άμεση απάντηση υψηλού συμβολισμού στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ στην Τρίπολη, η οποία αντικατοπτρίζει την έκταση της τουρκικής επιμονής στη δυτική Λιβύη.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι η αεροπορική επιδρομή που είχε ως στόχο δύο τουρκικά αμυντικά συστήματα που βρίσκονταν μέσα στην βάση, ένα εξ αυτών καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ το άλλο υπέστη σημαντικές ζημιές και δεν καταστράφηκε, υποδεικνύει ότι το βεληνεκές αυτών των αντιαεροπορικών συστημάτων είναι 40 χλμ με μια διαφορά 30 χλμ να παρεμβάλλεται από το σημείο που εξαπολύθηκε η επιδρομή στην αεροπορική βάση.

Η τουρκική παρουσία στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική τόσο για το Κάιρο όσο και για το Παρίσι, γεγονός που οδηγήσει κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής κατά της Άγκυρας. Το Κάιρο έχει απειλήσει να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη εάν οι πολιτοφυλακές της Τρίπολης που υποστηρίζονται από την Τουρκία προσπαθήσουν να προχωρήσουν προς τη Σύρτη, ενώ το Παρίσι χαρακτήρισε τις τουρκικές κινήσεις ως «απαράδεκτες», τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί.

Συνεπώς, η πρόσφατη αεροπορική επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Γουατίγια έδειξε ότι οι κόκκινες γραμμές στον εναέριο χώρο διαφέρουν από τις κόκκινες γραμμές στην ξηρά που επέβαλε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Πράγματι, η τοποθέτηση μαχητικών αεροσκαφών και στρατιωτικών αεροσκαφών στην Αλ Γουατίγια αποτελεί άμεση απειλή για στη Σύρτη και στη βάση Αλ Τζούρφα, η οποία φέρεται να αποτελεί τον κύριο στόχο των τουρκικών δυνάμεων.

Μεγάλος αριθμός ουκρανικών όπλων στην Αλ Γουατίγια

Ουκρανικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ραντάρ που αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση Αλ Γουατίγια καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα μιας αεροπορικής επίθεσης που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε από μαχητικά Mirage 2000 των ΗΑΕ. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, πρόκειται για ουκρανικό σύστημα υποκλοπών Kolchuga-M, το οποίο αποτέλεσε σύστημα “κλειδί” για τον εντοπισμό των Pansir S1E, καθώς για ραντάρ P-180U που είχε παραδοθεί προηγουμένως στη Λιβύη κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως αποτέλεσμα της επίθεσης στην αεροπορική βάση που βρίσκεται 130 χλμ. από την Τρίπολη, καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές συστήματα αεροπορικής άμυνας, ραντάρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ που βρίσκονται στη γειτονική Αίγυπτο βρίσκονται πίσω από την επίθεση, μεταξύ άλλων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) δεν σχολίασε επίσημα αυτές τις πληροφορίες και ακριβές αποτέλεσμα της μεγάλης επίθεσης.

Οι αναφορές έδειξαν ότι οι απώλειες περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρία αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα MIM-23 Hawk. Η τουρκική πλευρά έχει ήδη επιβεβαιώσει την τελευταία επίθεση, ωστόσο, δεν έχει δημοσιεύσει λεπτομέρειες για την έκταση των απωλειών σε στρατιωτικό υλικό.

Το “Kolchuga-M” έχει εμβέλεια 800 km και μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα έως και 200 ​​στόχους. Τέθηκε σε υπηρεσία στον ουκρανικό στρατό το 2001, ενώ με διάφορες τροποποιήσεις βρίσκεται σε υπηρεσία με τους στρατούς του Βιετνάμ, της Γεωργίας, του Τουρκμενιστάν, του Αζερμπαϊτζάν, της Αιθιοπίας και της Κίνας.

pentapostagma.gr

Shares